Linkovi

Vučić o preseljenju ambasade u Jerusalim: Srbija će poštovati svoje interese


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Kule Beograd
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Kule Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će po pitanju preseljenja ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim Srbija poštovati pre svega sebe i svoje interese i da će u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmestiti ambasadu.

Po odredbama Vašingtonskog sporazuma, koji je u septembru prošle godine potpisan u Beloj kući, Beogad je u obavezi da svoju ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula. Međutim, posle ceremonije kojom je obeležen završetak radova na konstrukciji Kule Beograd, Vučić je, odgovrajući na pitanja novinara izjavio da je premijeru Izraela rekao da nije potpisao "zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima" i da se to ticalo i odnosa Izraela prema Srbiji.

"Mi ćemo u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe", rekao je Vučić.

"Ne možete da nam kažete - mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi sad uradite to isto jer vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali", rekao je još Vučić i naglasio kako takvu logiku ne prihvata jer je predsednik "suverene i nezavisne" zemlje i da je njegov posao da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Inače, Kosovo je 14. marta ove godine otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu, nakon što su diplomatski odnosi Kosova i Izraela formalno su uspostavljeni 1. febrauara.

XS
SM
MD
LG