Linkovi

Lajčak: Nije pitanje da li će biti dijaloga u Briselu, nego kad


Eskobar i Lajčak u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Eskobar i Lajčak u Beogradu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ponovili su, na kraju dvodnevne posete Beogradu, da i Srbija i Kosovo treba da ispune ono što je do sada dogovoreno u dijalogu, za koji očekuju da će se uskoro nastaviti. Ipak, nisu rekli kad i da li će se to desiti pre aprilskih izbora u Srbiji. Dvojica diplomata su istakla da je njihova zajednička poseta znak transatlantskog jedinstva po pitanju dijaloga.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak rekao je da "nije pitanje da li će se susret u Briselu desiti, nego kad" i da se taj susret priprema već mesecima. Delegacije Srbije i Kosova su poslednji put bile u Briselu 16.novembra, ali se zajednički susret nije desio zbog nemogućnosti da se dogovre teme sastanka. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sreli su se do sada dva puta, ali u dijalogu nije bilo napretka.

"I predsednik Vučić i premijer Kurti su ponovili i u privatnim i u javnim nastupima da su spremni i da žele da dođu u Brisel kad budu pozvani. Obojica su posvećeni procesu, obojica u potpunosti razumeju koliko je proces važan i kakva su očekivanja naroda. Možete se setiti dva susreta u junu i julu prošle godine – tada smo rekli da naredni, treći susret Vučića i Kurtija treba da da konkretne rezultate i poslednjih nekoliko meseci radimo na pripremi tog sastanka. Nismo videli mnogo od dijaloga, ali sam u međuvremenu sam bio angažovan diplomatski i u Prištini i u Beogradu, i sada sam optimista. Nije više pitanje da li ć e sastanak biti održan, nego kada, što potvrđuju i moji sastanci u Beogradu i Prištini. Blizu smo toga da pozovemo obe strane u Brisel, nema dileme oko toga", kazao je Lajčak i dodao da je potrebno ostvariti napredak.

"Želeli bismo da vidimo napredak u smislu implementacije do sada dogovorenog i to smo jasno rekli - sve što je dogovoreno mora da se ispuni, to se odnosi na obe strane. Želimo i napredak u postizanju pravno obavezujćeg sporazuma o normalizaciji odnosa".

Američki diplomata Eskobar je istakao da SAD nisu formalno deo dijaloga, ali da ga podržavaju, što pokazuje i ova zajednička poseta.

"Ovo je moj prvi dolazak u Beograd na sadašnjoj poziciji i novoj ulozi i mislio sam da je veoma bitno da dođem sa Lajčakom. To odražava američko-evropsku solidarsnost i jedinstvo u uverenju da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo evropske zajednice, treba da budu na putu ka EU. SAD nisu deo dijaloga, ali ćemo podržati sve što proizađe iz njega: finansijski, politički i tehnički", rekao je Eskobar i dodao da se nada da će dijalog otvoriti perspektivu regiona za ekonomski razvoj i evropske integracije.

Odgovarajući na pitanje o obavezi Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), Eskobar je rekao da se "iz perspektive SAD, o tome mora razgovarati, jer je to već dogovoreno".

Dvojica diplomata su se u Beogradu sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, direktorom kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Zamenik pomoćnika državnog sekretar SAD je, govoreći o sankcijama koje je američki Sekretarijat za finansije uveo biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću, bliskom SNS, i Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste, ponovio da su sankcije namenjene borbi protiv korupcije, za koju je ocenio da je najteži problem na Zapadnom Balkanu.

Eskobar je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike rekao da je sankcije nisu primarno sredstvo angažmana aktuelne američke administracije, ali da ih može biti još kada je reč o pojedincima na Zapadnom Balkanu.

Eskobar: Sankcije nisu primarno sredstvo američkog angažmana
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:33 0:00

Na pitanje o tome da li će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju na izborima u Srbiji 3. aprila, i Lajčak i Eskobar su istakli da je važno svima omogućiti pravo da glasaju na izborima.

XS
SM
MD
LG