Linkovi

Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji


Arhiva - Poljski pripadnici KFOR-a prolaze kroz barikade na graničnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova, 28. septembra 2021. (Foto: Rojters, LAura Hasani)
Arhiva - Poljski pripadnici KFOR-a prolaze kroz barikade na graničnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova, 28. septembra 2021. (Foto: Rojters, LAura Hasani)

Predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavo je da su Srbija i Kosovo postigli sporazum o deeskalaciji situacije na granici. Postizanje sporazuma nešto kasnije potvrdio je Aleksandar Vučić, a čestitke je uputila i Ursila fon der Lajen.

"Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut", napisao je Lajčak na Tviteru.

"Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", dodao je on.

Lajčak je u svom tvitu objavio i fotografije dokumenta sastavljenog od tri tačke oko kojih su se Beograd i Priština dogovorili:

  1. Specijalne jedinice kosovske policije, sada raspoređene na prelazima na Kosovu Srbije Jarinju i Brnjku povućiće se simultano sa uklanjanjem barikada (koje su postavili kosovski Srbi, op VoA), počev od 2. oktobra u 8.00 sa završetkom do 16.00. Kfor će biti raspoređen na Jarinju i Brnjku pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja.
  2. Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok ne bude dogovoreno trajno rešenje.
  3. Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine i njom će predsedavati EU, kako bi se pronašlo stalno rešenje za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je završila dvodnevnu posetu Srbiji, napisala je na Tviteru da "toplo pozdravlja" dogovor Srbije i Kosova, naglašavajući da je sada potrebno nastaviti dijalog.

Dodala je da je to "veoma pozitivan razvoj posle njenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem",

"Ovo je dobro za ceo region. Sada je potrebno da se dijalog nastavi", izjavila je Fon der Lajen na Tviteru.

Nešto kasnije, Lajčak se, takođe na Tviteru, zahvalio se izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na tome što je "poslednjih nekoliko dana proveo u Briselu, u znak podrške dijalogu uz posredovanje EU".

Lajčak je ocenio da je jedinstvo EU i SAD ključno je za uspeh na Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, kasno u sredu objavljeno je da Beograd i Priština ipak nisu postigli konačni spoazum o krizi koja je izbila nakon što je Priština uvela reciprocitne mere o privremenim tablicama za vozila sa registarskim oznakama Srbije, nakon čega su kosovski Srbi organizovali proteste i barikade.

Gabrijel Eskobar prethodno je rekao u Briselu da je glavni prioritet snižavanje tenzija na severu Kosova, prenela je Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Tenzije su u ovom trenutku jako visoke", rekao je Eskobar nakon susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Vučić: "Neka vrsta kompromisnog rešenja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nešto kasnije da je došlo do neke vrste kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine i da su obe strane dogovorile da se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU povuku sa prelaza Jarinje i Brnjaka, a istovremeno da se uklone barikade do 2. oktobra u 16 sati.

Vučić je, potvrđujući i ostale tačke sporazuma koje je ranije preko Tvitera objavio Lajčak, rekao da u kompromisnom rešenju EU postoji nešto što je za srpsku stranu "od ključnog značaja" i što smatra velikim uspehom - uputili su poziv svim stranama da primene sve potpisane aranžmane, istakao je Vučić, objašnjavajući da se to odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, a konstatovan je i slučaj suđenja Ivanu Todosijeviću, jer je izlazio van okvira Brisleskog sporazuma.

Mane dogovora o tablicama su, smatra Vučić, to što će u roku od šest meseci moratii da dođe do prelaznog rešenja, a da će tablice Srbije sa oznakama Prištine, Kosovske Mitrovice, Peći, Gnjilana, Prizrena i Đakovice, moći da se koriste samo na severu Kosova.

Na srpski grb će se stavljati nalepnica, ali tablice ostaju, rekao je on, podsećajući da je taj režim za tablice izdane na Kosovu još ranije inicirala Srbija.

Ocenio je da je država Srbija reagovala na ozbiljan, odgovoran i pametan način.

Vučić je, kako prenosi FoNet, naveo da će EU ta dva pitanja staviti kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku pregovarača u Briselu.

To polako može da nam vraća poverenje i u evropske institucije i u sporazume koje smo postigli, konstatovao je on i dodao da je EU nedvosmisleno stavila do znanja da je sledeća tema pregovora u Briselu Zajednica srpskih opština, ali da ne isključuje mogućnost da kosovska strana to odbije.

XS
SM
MD
LG