Linkovi

Beograd spreman na referendum


Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic

Premijer i prvi potpredsednik vlade Srbije kažu da postoji spremnost da se odluka o prihvatanju sporazuma iz Brisela proveri na referendumu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je postoji spremnost da se odluka o prihvatanju sporazuma iz Brisela proveri na referendumu. Isti stav izneo je i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, nakon što su predstavnici Srba sa severa Kosova danas u Beogradu ponovili da insistiraju na raspisivanju referenduma.

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da su vlasti spremne da raspišu referendum o sporazumu iz Brisela. Na konferenciji za novinare održanoj posle susreta državnog vrha sa predstavnicima kosovskih Srba, Vučić je istakao da će ovi razgovori biti nastavljeni u utorak i ukoliko predstavnici Srba sa severa Kosova ostanu pri svom zahtevu za raspisivanje referenduma – on će biti održan za 15 dana, kaže Vučić:

"Mi imamo jedan uslov, a to je da iz tog referenduma, kakva god odluka da bude, da izađemo ujedinjeni. Da ako većina građana Srbije podrži našu odluku – da tu odluku prihvate Srbi sa severa Kosova i zajedno sa nama učestvuju u sprovođenju odluka. Ako ne prihvate – kockamo se svojom političkom karijerom i svim drugim – istog sekunda lično ću podneti ostavku".

A tokom dana Srbi sa severa Kosova su imali četvoročasovni razgovor sa predsednikom i potpredsednikom Vlade Srbije, ali dve strane nisu uspele da približe stavove. Predstavnici kosovskih Srba ostali su pri ranijem stavu da je za njih sporazum iz Brisela neprihvatljiv i zatražili raspisivanje referenduma, kako bi građani Srbije doneli odluku o ovom pitanju:

"Nije bilo sa njihove strane nekog pokušaja da se bilo šta na silu nameće nama. Kao što smo i mi potpuno jasno rekli da mi zaista ne možemo to da prihvatimo jer je naš osnovni cilj da ostanemo deo države Srbije. Ne možemo da prihvatimo da nam bilo ko nameće političku volju na silu. A prihvatanjem ovog sporazuma mi bismo prihvatili tuđu volju."

Pred dolazak evropskog komesara Štefana Filea u Beograd, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da Brisel ne nameće Srbiji strože pristupne kriterijume nego drugima, već je samo obazrivija kad je reč o njihovom ispunjavanju:

"Evropski komesar dolazi da ohrabri srpske vlasti da nastave da rade – ne samo na implemantaciji sporazuma, već i na nastavku reformi, pre svega na vladavini prava i ekonomskim reformama. Mnogo je izazova pred Srbijom."

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio da Amerika ne smatra da je Srbija briselskim sporazumom priznala nezavisnost Kosova. Od Srbije nije ni traženo da prizna Kosovo, već da normalizuje odnose sa Kosovom – što sporazum iz Brisela i čini, rekao je Kirbi.
XS
SM
MD
LG