Linkovi

Protest u Loznici zbog litijuma, odbornici nisu razmatrali izmenu Prostornog plana grada


Protest ispred Skupštine opštine Loznica zbog najave da će na dnevni red biti stavljena izmena prostornog plana i omogući kopanje litijuma (foto: FoNet)
Protest ispred Skupštine opštine Loznica zbog najave da će na dnevni red biti stavljena izmena prostornog plana i omogući kopanje litijuma (foto: FoNet)

Aktivisti pokreta "Ne damo Jadar" i građani okupili su se u četvrtak ujutru na protestu ispred zgrade opštine u Loznici u zapadnoj Srbiji, posle najave da bi odbornici mogli da razmatraju promenu Prostornog plana zbog iskopavanja litijuma, ali ta tačka se nije našla na dnevnom redu.

Jedan od lidera pokreta „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović u izjavi za medije rekao da je "uprkos pritiscima iz vrha države lokalna vlast se nije usudila da to uradi".

Predsednik opštine Loznica Vidoje Žarković je prilikom ulaska u zgradu opštine potvrdio da se Prostorni plan grada neće razmatrati na današnjoj sednici, ali okupljeni su ipak ostali oko sat i po na protestu jer nisu verovali u ove reči gradskog čelnika.

Pritisak naroda je mnogo veći i mnogo jači. Na svim protestima u poslednjih mesec dana ogroman broj ljudi se probudio i postao svestan da oni hoće da nas unište i rasprodaju", izjavio je Kokanović i naglasio da je iskopavanje litijuma pitanje života i smrti - ne samo za Nedeljicu i Loznicu, nego i za celu Srbiju.

Prema njegovim rečima, pokret „Ne damo Jadar“ je koordinisao aktivnosti sa puno organizacija koje su bile spremne da urade blokade po čitavoj Srbiji da je tačka o litijumu i promeni Prostornog plana stavljena na dnevni red sednice.

Ipak, Kokanović je upozorio da nije isključeno da će uskoro biti sazvana vanredna sednica SO Loznica sa tom tačkom dnevnog reda. Po njegovim rečima ekološke organizacije i ekološki aktivisti pomno prate situaciju i u takvom razvoju događaja organizovaće protesne skupove građana.

Među desetinama jutros okupljenih građana ispred zgrade Opštine Loznica bila je majka sa bebom u kolicima Ana Popović, koja je nosila transparent „Moji sinovi nisu na prodaju! Ne damo Jadar!!! Pavle, Jakša i Jovan“.

Protest ispred Skupštine opštine Loznica zbog najave da će na dnevni red biti stavljena izmena prostornog plana i omogući kopanje litijuma
Protest ispred Skupštine opštine Loznica zbog najave da će na dnevni red biti stavljena izmena prostornog plana i omogući kopanje litijuma

"Imam tri sina i ne dozvoljavam da se proda Jadar, proda država i da se truju moja deca. Moja deca nisu na prodaju. Borim se i boriću se do kraja, koliko god budem mogla", poručila je Ana Popović i izrazila žaljenje zbog toga što na protest nije došlo više roditelja sa decom, kako bi se "zaštitili deca i omladina, jer na njima svet ostaje".

Na protestu je viđen i transparent "Sram te bilo loznički zete", čime se aludiralo na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu suprugu Tamaru koja je odrasla u Loznici.

Pre sednice oglasio se i predsednik organizacije „Cerski pokret Srbije“ Slobodan Pajić, koji je u izjavi za medije istakao da očekuje opštu pobunu naroda protiv, kako je rekao, "mafijaške vlasti koja planira uništenje Srbije"

On je ocenio da građani Loznice nisu još spremni na pobunu, ali da narod treba da zna da, ukoliko se usvoji taj prostorni plan, grad i opština više neće postojati, "biće toliko devastirani, uništeni i zatrovani, da u nekoj budućnosti neće postojati izvor života".

XS
SM
MD
LG