Linkovi

Poplave u Srbiji: Evakuisane desetine ljudi, vanredno u 42 opštine


Evakuacija ugroženih iz poplavljenih područja (foto: MUP Srbije)
Evakuacija ugroženih iz poplavljenih područja (foto: MUP Srbije)

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova(MUP) i Sektora za vanredne situacije, evakuisali su tokom noći 75 osoba iz poplavljenih područja širom Srbije nakon obilnih padavina. Vanredna situacija trenutno je na snazi u 42 opštine, saopštio je MUP.

Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14 osoba -među njima i jedno dete, navodi MUP.

U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, dve osobe su izvučene iz poplavljenog automobila u Velikoj Vrbnici kod Kruševca. Četiri osobe su evakuisane iz mesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva.

Takođe, u selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet osoba, navodi MUP.

Evakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji (FoNet/MUP Srbije)
Evakuacija iz poplavljenih područja u Srbiji (FoNet/MUP Srbije)

Najkritičnije je u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji, a na udaru su sada i Kuršumlija, Prokuplje i Doljevac.

Reka Toplica koja prolazi kroz Prokuplje zbog obilnih kiša narasta 20cm na sat. U Jagodini se situacija polako smiruje i tokom prepodneva u Jagodini reka Bjelica je opala za 70 centimetara.

Poplave su odnele most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva.

U Kragujevcu poplavljena bolnica

Posle bujanja reke Lepenice kod Kragujevca, voda je prodrla i u Univerzitetsko-klinički centar (UKC) i potopila podrumskse prostorije u kojima Odeljenje sterilizacije u Hirurškom bloku kao i podrumski prostor Klinike za pedijatriju, javlja FoNet.

Ekipe UKC u saradnji sa gradskim komunalnim preduzćima, od noćas intenzivno rade na otklanjanju posledica poplava, ali ta zdravstvena ustanova radiće danas po vanrednom režimu i zbrinjavati samo pacijente u urgentnom stanju, saopšteno je iz UKC.

U Kragujevcu je sinoć za samo sat vremena palo oko 40 litara po metru kvadratnom zbog čega su mnogobrojne ulice bile poplavljene.

Crveni krst Srbije poslao šest tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Rekovcu, Jagodini, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji. Do sada je Crveni krst poslao ukupno 11 tona pomoću u 11 gradova i opština.

Po prognozama RHMZ najviše kiše se sada prognozira u Borskom okrugu ka Rumuniji.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje na obilne padavine u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji 16. i 17. juna. Na istoku je na snazi je crveni meteo-alarm.

Slabljenje padavina predviđa se u subotu, osim na istoku zemlje. Vodostaj na Mlavi, Peku i Crnom Timoku u naredna dva dana kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava.

Moguća izlivanja bujičnih vodotokova u u gornjim slivovima Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice, Crnice i Lepenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka, navodi RHMZ.

XS
SM
MD
LG