Linkovi

Počela Nedelja ponosa u Srbiji – šetnja u subotu 7. septembra


Najava održavanja Beogradske nedelje ponosa 2024. (foto: Rade Ranković)
Najava održavanja Beogradske nedelje ponosa 2024. (foto: Rade Ranković)

Pod sloganom „Ponos su ljudi“ u Srbiji je započela Nedelja ponosa koja će trajati do 8. septembra. Centralni događaj - Prajd šetnja - zakazana je za subotu 7. septembar i kao i prethodnih godina park Manjež je mesto gde šetnja počinje i završava se.

Cilj ovogodišnjeg Prajda je informisanje o položaju i problemima sa kojima se suočava LGBTI+ zajednica u Srbiji, rekao je predstavnik operativnog odbora beogradske Parade ponosa Filip Vulović i naglasio je da je tokom ove nedelje planirano održavanje 39 događaja.

Kroz sve ove događaje i samu kampanju želimo da se vidi da su ljudi iz te zajednice vaše komšije, vaši prijatelji, članovi porodica, kolege, učenici“, rekao je Vulović i istakao da organizatorima ni ove godine nije bilo dozvoljeno da Nedelju ponosa otvore u Skupštini Beograda.

Ovogodišnji Prajd je razlog za sreću i slavlje, ali i to je ujedno i protest zato što mnogo toga još uvek nemamo, zato što smo i dalje građani drugog reda i to je naš način da zahtevao svoja prava“, rekao je predstavnik organizacije „Da se zna“ Matija Stefanović.

Po njegovim rečima zahtevi Beograd prajda su godinama isti jer oni nikada nisu ispunjeni, a dva najvažnija zahteva su donošenje zakona o istoplonim zajednicama i zakona o rodnom identitetu.

Što se tiče zakona o istopolnim zajednicama on je verovatno svima poznat i to je najvidljiviji i najnapadaniji zahtev, ali je njega i najlakše usvojiti zato što je nacrt zakona spreman – on je izrađen još 2021. godine i tada je zaista izgledalo kao da je samo pitanje trenutka kada će biti usvojen. I onda je to samo odjednom stalo i više se nije pominjalo“, rekao je Stefanović i naglasio da je LGBTI+ zajednica osuđena da čeka neki povoljan politički trenutak i političku volju da se nešto dogodi.

Stefanović je dodao i da zakon o rodnom identitetu otvara mogućnost za samoopredeljenje.

Okupljenim se obratila i kuma ovogodišnjeg Beograd prajda – pevačica Zejna Mujkić, koja je poručila da bi sve što može biti urađeno bilo ljudski i iz ljubavi:

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre u beogradskom Prajd info centru (foto: Rade Ranković)
Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre u beogradskom Prajd info centru (foto: Rade Ranković)

Zaista imamo za šta da se borimo, imamo mnogo razloga zašto smo ovde“, izjavila je Mujkić.

Prisutan je bio i šef Delgacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji je rekao da Evropska unija podržava jednakost, nediskriminaciju i ljudska prava.

Događaji u ovoj nedelji govore o pravima svih, da se ne smeju diskriminisati individue, da naši dragi sugrađani moraju živeti dostojanstveno, uz poštovanje njihovih izbora. Ako žele da vole onog koga vole imaju pravo na to. Ovo će biti nedelje podsećanja i uživanja, dijaloga. EU podržava one koji promovišu ljudska prava, uključujući i prava LGBTQ zajednice“, istakao je Žiofre.

XS
SM
MD
LG