Linkovi

Upravni sud odbacio žalbu ruskog aktiviste koji ostaje "nepoželjan" u Srbiji


Okupljanje predstavnika Ruskog demokratskog društva ispred vlade Srbije
Okupljanje predstavnika Ruskog demokratskog društva ispred vlade Srbije

Upravni sud u Beogradu odbio je tužbu suosnivača Ruskog demokratskog društva (RDD) Vladimira Volohonskog kome je u julu prošle godine MUP Srbije odbio zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji koji je imao po osnovu poslovanja u IT kompaniji.

U tadašnjoj odluci da se Volohonskom odbije produženje boravka, MUP se pozvao na mišljenje Bezbednosne informativne agencije (BIA) da za Vladimirov dalji boravak u Srbiji postoje „bezbednosne smetnje“.

Na osnovu takve presude Volohonski je izgubio radnu dozvolu i posao u Srbiji, i bio je primoran da se preseli u Nemačku gde trenutno boravi i radi. Nakon toga on se krajem oktobra 2023. godine žalio na tu odluku zbog, kako je naveo, kršenja brojnih ustavnih, zakonskih i međunarodno-pravnih odredbi koje jemče prava građana na valjano i razumljivo obrazloženje upravnih odluka i pravičan postupak.

Kako u izjavi sa Glas Amerike kaže Petar Nikitin, predsednik Ruskog demokratskog društva, prošlonedeljna odluka Upravnog suda doneta je u vrlo kratkom roku i sada Volohonskom preostaju samo još dva koraka – prvo da se žali Ustavnom sudu u Srbiji, a zatim i Evropskom sudu sa ljudska prava.

Bilo koji stranac može na ovaj način biti proglašen za bezbednosnu smetnju i takva se odluka proglasi tajnom, pa u tom slučaju nema više potrebe za obrazloženjem odluke BIA“, kaže Nikitin i podseća da se i on od letos nalazi u sličnoj poziciji kao Volohonski.

Iako ima odobreno stalno nastanjenje u Srbiji, Nikitin je u julu 2023. godine zadržan na beogradskom aerodromu i zabranjen mu je ulazak u Srbiju. Ipak, nakon nekoliko dana mu je dopušteno da uđe u Srbiju.

U najnovijem saopštenju izdatom povodom razvoja slučaja Vladimira Volohonskog, RDD ističe da je najnoviju presudu donelo tročlano sudsko veće na čelu sa sudijom Mirom Stević Kapus i da je takva odluka šokantna, kao i da Volohonskom nije omogućeno ni da odgovori na navode policije i BIA:

Tako prema mišljenju sudija Kapus, Brajović i Stanišljević, BIA ima apsolutnu slobodu da bilo kog stranca po svom nahođenju proglasi „bezbednosnom smetnjom“ na osnovu samo njoj poznatih tajnih „dokaza“. Čim se navodni dokazi označe kao „poverljivi“, zakonska obaveza da se odluka obrazloži magično nestaje. Isto tako nestaje obaveza uprave da svoje odluke donosi bez diskriminacije po osnovu političkog stava, kao i brojne druge garancije pravičnog postupka iz Ustava Srbije, Zakona Srbije o opštem upravnom postupku, Zakona Srbije o strancima i Zakona Srbije o policiji“, ističe se u saopštenju RDD izdatom u ponedeljak.

Kako još kaže Nikitin, zanimljivo je i da se Volohonski poziva na ustaljenu praksu Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj je proterivanje stranaca jedino na osnovu tajnih nalaza bezbednosnih službi zabranjeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Međutim, po rečima Nikitina, Upravni sud je ignorisao ovu preporuku evropskog suda uz obrazloženje da odbijanje produženja boravka ne predstavlja „proterivanje“.

To direktno protivreči definiciji „proterivanja“ koju je dao sam evropski sud“, objašnjava Nikitin za Glas Amerike i ističe da će ukoliko slučaj dospe do Evropskog suda za ljudska prava Volohonski tražiti i naknadu štete od države Srbije s obzirom da je izgubio posao zbog takve presude, a da mu je zatim i onemogućen boravak u Srbiji.

Kako se još navodi u saopštenju RDD, advokat Vladimira Volohonskog Marko Štambuk je počeo rad na ustavnoj žalbi, a „razmatraju se i druge pravne mere protiv sudske samovolje“.

Sam Štambuk u izjavi za Glas Amerike kaže on kao branilac, ali i sam Vladimir Volohonski i dalje ne znaju zbog čega ruski državljanin „predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik“ za Srbiju.

„Najveći problem je u tome što smo Vladimir Volohonski i ja kao njegov punomoćnik u ovom postupku bili uskraćeni za osnovne informacije na kojima su postupajući organi zasnovali svoje odluke. Tačnije, podaci zbog kojih je Vladimiru odbijen zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji, nalaze se u dokumentu neimenovanog državnog organa nadležnog za zaštitu bezbednosti koji je označen stepenom tajnosti „poverljivo“, zbog čega nam nije omogućeno i dopušteno da vidimo taj dokument“, kaže Štambuk i ističe da se samo može pretpostaviti da je Vladimirov aktivizam bio povod za ono kroz šta je prošao.

Inače, osim Volohonskog i Nikitina, na udaru srpske policije i BIA našla se i ruska porodica Iržanski, koja je u avgustu 2023. godine proterana iz Srbije zbog organizacije antiratnih koncerata u Srbiji.

XS
SM
MD
LG