Linkovi

Biber: Bliskost vlasti sa Rusijom poruka Zapadu - ne insistirajte na istrazi o izbornim neregularnostima


Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber
Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber

Uoči, tokom i posle nereda u nedelju ispred Skupštine Beograda, u kojima su povređena dvojica policajaca i uhapšeno najmanje 38 demonstranata, predstavnici vlasti u Srbiji pominjali su "pokušaj Majdana" i "nasilno prekrajanje izborne volje građana", na različite načine isticali bliskost sa Rusijom i bez dokaza insinuirali da su zapadne zemlje odgovorne za nerede. Predstavnici opozicione liste Srbija protiv nasilja već osam dana protestuju navodeći da su izbori u Beogradu pokradeni i traže novo glasanje.

Predsednica vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić zahvalila se u nedelju uveče na TV Pink "ruskim obaveštajnim službama koje su upozorile šta se sprema u Beogradu, u režiji nekih zapadnih službi".

Kremlj je u ponedeljak saopštio da "snage podržane spolja raspiruju nerede iznutra u vezi sa parlamentarnim i lokalnim izborima", prenosi Rojters.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u ponedeljak sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i na Instagramu objavio da je ruskog diplomatu informisao o "neredima u Beogradu i naporima da se sačuva bezbednost građana". Pojedini provladini mediji u Srbiji prenose izjavu Bocan Harčenka za rusku agenciju RIA Novosti da se neredi u Beogradu organizuju "po majdanskom principu", i da im je cilj da "oslabe predsednika Srbije posle izbora, zbog njegovog odbijanja da uvede sankcije Rusiji i zbog stavova o Kosovu".

Zbog čega vlast pribegava bliskosti sa Rusijom dok opozicija tvrdi da su izbori pokradeni i osam dana protestuje zahtevajući novo glasanje?

Profesor Univerziteta u Gracu i ekspert za Balkan Florijan Biber za Glas Amerike ocenjuje da je to poruka za spoljnu, a ne unutrašnju upotrebu.

"Zapadu se kaže - ako nas vi više ne podržavate, ako tražite previše da se istražuju nepravilnosti u izbornom procesu, imamo drugog partnera, imamo Rusiju, nećemo više možda prodavati oružje Ukrajini i slično. Znači, ne očekujem da Srbija dobija ozbiljnu podršku u bezbednosnom smislu iz Rusije, nego se šalje signal Zapadu da ne bi trebalo da previše ispituje stvari u Srbiji", kaže Biber.

Zašto vlast u Srbiji spominje "majdanski scenario"?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Pojedine zapadne zemlje su, nakon što su međunarodni posmatrači na čelu sa OEBS-om registrovali neregularnosti na dan glasanja i nefer izborne uslove u korist vlasti, pozvale vlasti u Srbiji da sarađuju sa OEBS-om u istraživanju ovih navoda. Vlada Srbije je u saopštenju prošle nedelje navela da je "spremna da sarađuje na pojašnjenju pokrenutih pitanja i unapređenju izbornog ambijenta".

SAD su pozvale Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o neregularnostima, slično su reagovali i šef diplomatije i komesar za proširenje EU, dok je Nemačka bila malo oštrija - uz formulaciju da su navedene nepravilnosti neprihvatljive za zemlju kandidata za Evropsku uniju.

Šef misije ODIHR o neregularnostima i izbornim uslovima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Profesor Biber podseća da ovo nisu prve nepravilnosti registrovane na izborima u Srbiji u protekloj deceniji, ali da jeste prvi put da Zapad baca fokus na to.

Ali, kaže, tu postoji jedan problem - što Zapad loptu za istragu o neregularnostima prebacuje na institucije u Srbiji.

"Iako znaju da institucije u Srbiji nisu nezavisne, nisu u stanju da istraže to. Treba neki proces koji uključuje opoziciju, nezavisna tela i nevladine organizacije kao što je CRTA i druge koji to posmatraju. Mislim da su ovakve izjave srpskih vlasti pokušaj da se spreči takva vrsta intervencije".

Biber smatra da bi nezavisna, međunarodna istraga, koju bi moglo da predvodi neko telo EU bila najbolji način za izlazak iz post-izborne krize. Istraga bi, smatra on, bilo najbolje da dođe na predlog EU, a da je SAD podrže.

Međutim, pitanje je da li će se to i desiti jer, kaže, poruke koje dolaze iz Vašingtona o istrazi izbornih neregularnosti nisu snažne koliko bi mogle biti.

"Mislim da je očigledno da postoji neka geopolitička dinamika koja sprečava da SAD govore tako jasno i glasno protiv izborne krađe, i to nažalost sprečava i neku jasniju i jedinstveniju poziciju EU i SAD. Očekujem da oni vide da se ipak ne mogu graditi dobri odnosi sa Srbijom sa takvom vrstom režima i izbornom krađom. Ali, moramo tek da vidimo da li su SAD spremne da to urade i budu kritičnije", zaključuje Biber i dodaje da Zapad neće moći da ignoriše ono što se dešava u Beogradu ako opozicija i građani budu istrajni, i nenasilni, u zahtevima za ponavljanje izbora.

Stejt department je u poslednjem saopštenju, u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o nasilju na protestima u nedelju ponovio da poziva Srbiju da istraži navode OEBS-a o izbornim neregularnostima, uz dodatak da "legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju".

XS
SM
MD
LG