Linkovi

Srbija tokom Makronove posete potpisuje 5 vojnih sporazuma sa Francuskom


Arhiva - Pripadnici Vojske Srbije marširaju u sklopu vojne parade u Nišu, Srbija, 10. maja 2019.
Arhiva - Pripadnici Vojske Srbije marširaju u sklopu vojne parade u Nišu, Srbija, 10. maja 2019.

Tokom dvodnevne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, koja počinje u ponedeljak, trebalo bi da budu potpisano pet sporazuma iz oblasti naoružanja i vojne opreme, saopštio je u subotu pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse Nenad Miloradović, podsećajući da Srbija i Francuska već imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već saradjuju.

Miloradović je rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji.

Govoreći o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović je za RTS rekao da je konkretno reč o sistemu protivvazdušne odbrane "Mistral", za koji je ustvrdio da je jedan od najboljih u svetu i koji bi trebalo da se integriše u raketno-artiljerijski sistem PASARS, što će "značajno podići sposobnost Vojske Srbije".

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje, a uz to ide osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

Miloradović je podsetio da su nabavljeni "Erbasovi" helikopteri, kao i da je pre dve godine od francuskih proizvodjača nabavljeno više stotina optoelektronskih uredjaja.

XS
SM
MD
LG