Linkovi

Džejms O'Brajen novi pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju


O’Brajen je bio i deo američke delegacije tokom pregovora kosovskih Albanaca i vlasti Srbije u Rambujeu 1999. (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
O’Brajen je bio i deo američke delegacije tokom pregovora kosovskih Albanaca i vlasti Srbije u Rambujeu 1999. (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Američki Senat potvrdio je imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Njegovo imenovanje podržalo je 67 senatora, dok je protiv izjasnio 31 član gornjeg doma Kongresa, objavljeno je na profilu Senata SAD na društvenoj mreži Eks (X).

O’Brajen će na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju zameniti Juri Kim, nekadašnju ambasadorku SAD u Albaniji.

Uoči glasanja o nominaciji, predsedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora senator Ben Kardin podsetio je da je O’ Brajen na pretresu pred tim odborom govorio o važnosti američkog liderstva kada je reč o integraciji Zapadnog Balkana, Ukrajine i Južnog Kavkaza u "transatlantske ekonomske i političke strukture".

"S obzirom na to da je služio kao glavni zamenik direktora za planiranje i predsednički izaslanik za Balkan, biće potpuno informisan ako na Kosovu ponovo izbije konflikt. Neće prezati od toga da prozove loše aktere u Bosni i da radi sa onima koji promovišu mir, transparentnost i prosperitet", poručio je Kardin.

Naglasio je i da je u svetlu rata u Ukrajini, potreban neko "ko će predvoditi diplomatske napore u ime Amerikanaca na suprostavljanju ruskoj agresiji".

"Ukrajina je jedan od mojih najvećih prioriteta. Jasno je da je u bezbednosnom interesu SAD da osigura da Rusija ne uspe u Ukrajini. Ukrajina se ne bori samo za sebe. Ako Ukrajina izgubi, Moldavija i Gruzija su sledeće", upozorio je Kardin.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu vodi Kancelariju za Evropu i Evroazijske poslove i zadužen je za implementaciju spoljne politike SAD u tim regionima.

O’ Brajen, kogaje na tu poziciju pre par meseci predložio američki predsednik Džo Bajden, biće nadređen izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru.

On je bio viši savetnik bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamenik direktora za planiranje politika i predsednički izaslanik za Balkan.

O’Brajen službovao je u dve američke administracije kao specijalni izaslanik američkog predsednika, saopštila je Bela kuća.

„Period od 1989. do 2001. proveo je kao viši savetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, zamenik direktora za planiranje politike, kao i izaslanik američke administracije za Balkan“, bilo je navedeno, između ostalog u objavi Bele kuće kada je proletos nominovan O'Brajen.

O’Brajen je bio i deo američke delegacije tokom pregovora kosovskih Albanaca i vlasti Srbije u Rambujeu 1999.

Razgovori su prethodili NATO intervenciji u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, tokom sukoba tamošnjih vojno-policijskih snaga sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, i humanitarne krize koja je za posledicu imala raseljavanje stotina hiljada Albanaca sa Kosova.

XS
SM
MD
LG