Linkovi

Stejt department: Osuđujemo poricanje genocida u Srebrenici


Sjedinjene Američke države na godišnjicu genocida u Srebrenici stoje uz žrtve i preživele i podsećaju da je važno osuditi taj zločin i posvetiti se tome da se u budućnosti ne ponovi, poručio je Metju Miler, portparol Stejt Departmenta.

„Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dečaka koji su ubijeni u julu 1995. Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju da traže pravdu za svoje najmilije“, naveo je Miler u saopštenju.

Danas se obeležava i prvi Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su Ujedinjene nacije nedavno proglasile, posle usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini.

„Na ovaj dan, prikladno je da odlučimo da osudimo poricanje genocida i ponovo se posvetimo radu širom međunarodne zajednice na sprečavanju budućih masovnih zločina“.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi i zamenik ambasadora za vanredne situacije za globalno krivično pravosuđe Dejvid Mendel-Entoni boravili su danas u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost sa ožalošćenima i podstakli pomirenje.

Sjedinjene Države će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svetliju i pravedniju budućnost, poručili su oni.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije, koja - prema mišljenju suda - nije sprečila i kaznila zločin genocida u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

Tom presudom masovna ubistva više od 8.000 građana bošnjačke nacionalnosti u BiH definisana su kao genocid i utvrđeno da tadašnje vlasti u Beogradu nisu počinile, učestvovale, niti podsticale izvršenje genocida tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Na doživotni zatvor osuđeni su nekadašnji predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG