Linkovi

Trampov saradnik Stiv Benon počeo da služi zatvorsku kaznu


Stiv Benon obraća se novinarima prije početka služenja zatvorske kazne (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Stiv Benon obraća se novinarima prije početka služenja zatvorske kazne (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Stiv Benon, uticajni saradnik Donalda Trampa, u ponedeljak je počeo da služi četvoromjesečnu zatvorsku kaznu po presudi za nepoštovanje Kongresa, nakon što se nije odazvao na obavezujući poziv da svjedoči pred odborom koji je istraživao napad na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Benon se po dolasku u federalni zatvor sa minimalnim obezbjeđenjem u Denburiju, u Konektikatu, obratio novinarima i okupljenim pristalicama. Sebe je nazvao političkim zatvorenikom.

"Ponosan sam što danas idem u zatvor. Ne samo da se ne kajem, već sam ponosan na ono što sam uradio", rekao je Benon.

Benon će biti u zatvoru gotovo do dana izbora, 5. novembra, na kojima je Tramp republikanski predsjednički kandidat. Zatvorenici u federalnim zatvorima nemaju pristup internetu ili društvenim mrežama, zbog čega će Benonu biti teško da komunicira sa onima koji slušaju njegov podkast "War Room".

Benon je počeo da služi zatvorsku kaznu, nakon što je Vrhovni sud u petak odbacio njegov zahjtev da mu se odloži služenje kazne dok se ne završi žalbeni proces.

Proglašen je krivim 2022. godine po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa. Optužen je nakon što je odbio da preda dokumenta ili svjedoči pred odborom Predstavničkog doma, u kojem su tada većinu imale demokrate, koji je istraživao nasilni upad Trampovih pristalica u kompleks američkog Kongresa, u pokušaju da spriječe formalnu potvrdu pobjede Džoa Bajdena na izborima 2020. godine.

Benon je bio jedan od ključnih savjetnika Trampovog izbornog štaba na izborima 2016. godine, a zatim je bio njegov glavni strateg u Bijeloj kući tokom 2017. Odnosi Benona i Trampa su se tada pogoršali, prije nego što su ponovo postali bliski.

Benon nije prvi bivši zvaničnik Bijele kuće za vrijeme Trampove administracije koji je otišao u zatvor zbog odbijanja da sarađuje sa kongresnim odborom. Piter Navaro, bivši Trampov trgovinski savjetnik, u martu je počeo da služi četvoromjesečnu zatvorsku kaznu nakon što je Vrhovni sud takođe odbacio njegov zahtjev da bude na slobodi do okončanja žalbenog procesa.

Tramp je 2021. godine pomilovao Benona po federalnoj optužnici da je prevario pristalice bivšeg predsjednika u okviru napora da prikupi novčana sredstva za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Benon se izjasnio da nije kriv po državnim optužbama u tom slučaju i čeka suđenje.

XS
SM
MD
LG