Linkovi

Barovo svedočenje: Federalni agenti nisu raspoređivani u svrhe predizborne kampanje


Vilijem Bar tokom svedočenja pred Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma (Foto: Matt McClain/Pool via REUTERS)
Vilijem Bar tokom svedočenja pred Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma (Foto: Matt McClain/Pool via REUTERS)

Vilijem Bar, sekretar za pravosuđe, negirao je pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, da je zloupotrebio nadležnosti kako bi pomogao saradnicima predsednika Donalda Trampa i poboljšao šanse za Trampov reizbor.

Bara su članovi Odbora pozvali da govori o širokom dijapazonu tema u vezi sa Trampovom administracijom, uključujući i raspoređivanje federalnih policajaca kao odgovor na proteste u severoistočnom gradu Portlandu u državi Oregon.

Pretres pred Odborom za pravosuđe trajao je oko pet časova.

Džerold Nadler, predsedavajući Odbora u Predstavničkom domu, u kome većinu čine demokrate, na početku pretresa je govoreći o Baru ukazao da je mandat sekretara za pravosuđe obeležen, kako je ukazao, ratom protiv profesionalnih službenika u naporima da se predsedniku SAD-a obezbede ustupci.

Džerold Nadler, predsedavajući Komiteta za pravosuđe u Predstavničkom dom
Džerold Nadler, predsedavajući Komiteta za pravosuđe u Predstavničkom dom

"Osećam potpunu slobodu da činim ono što verujem da je ispravno", uzvratio je Bar.

Bar je odbacio Nadlerove tvrdnje da je razmeštanje federalnih agenata po američkim gradovima, konkretno u Portlandu u državi Oregon, učinjeno kako bi se pomogla predizborna kampanje predsednika Trampa.

"Nisam činio ništa čime bih pomogao Trampovim saradnicima koji ne zaslužuju ustupke, ali kao branjenici ne bi trebalo da imaju žešći tretman u odnosu na druge", rekao je sekretar pravosuđa.

Bar je tokom izlaganja isticao požare i nasilje koji su obeležili pojedine proteste - iznoseći optužbe protiv, kako se izrazio, krajnjih levih elemenata označavajući ih pojmom Antifa. Pozvao je federalne tužioce da podnose tužbe kada god je to moguće.

Takođe, opravdavao je angažovanje federalne policije tokom protesta u Portlandu, gde su pojedini demoinstranti kamenovali zgradu federalnog suda.

"Ono što se te noći događalo u pred zgradom suda ne može se nazvati protestom. Tu se radilo o napadu na američku vladu", rekao je Bar tokom pretresa pred Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Odgovarajući na pitanja Šejle Džekson Li, članice Odbora koja je Afroamerikanka, Bar je pokušao da ublaži tvrdnje o raširenoj rasnoj diskriminaciji među policijskim snagama širom države.

Šejla Džekson Li, članica Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma
Šejla Džekson Li, članica Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma

"Ukazali ste da je ubistvo Džordža Flojda bilo šokantno. Nisam saglasna sa tim", rekla je Džekson Li.

"Čini mi se da vam je teško da shvatite sistemski i institucionalni rasizam koji je preplavio mnoge", istakla je Džekson Li - na šta je Bar uzvratio da nije saglasan sa tvrdnjom da je rasizam raspostranjen u policijskim stanicama.

"Kriminal na ulicama predstavlja mnogo značajniju pretnju životima crnaca nego nepravilnosti u radu policije", rekao je Bar.

Republikanci: Baru onemogućeno da govori

Članovi Odbora za pravosuđe Predstavičkog doma iz redova republikanaca, uključujući Džima Džordana, izneli su tvrdnje da demokrate Baru nisu omogućile da govori.

"Mislim da do sada nije zabeležen slučaj da osobi pozvanoj na pretres bude onemogućeno da odgovori na iznesene zaključke, postavljena pitanja ili napade", rekao je Džordan.

Neki od političkih komentatora orijentisanih ka demokratama ukazali su da je način na koji su Baru postavljana pitanja - sekretaru pravosuđa omogućio da uspešno zaobiđe teme o greškama.

"Bar ima sjajan dan i priliku da najavi Trampovu strategiju za reizbor", izjavio je Henk Šejnkopf, politički savetnik veterana Demokratske stranke.

"Barovo svedočenje će verovatno pomoći Trampu u pridobijanju glasača u pregrađima", rekao je Šejnkopf.

Šta je Bar planirao da kaže na otvaranju?

U tekstu Barovog obraćanja na otvaranju rasprave pre saslušanja kaže se da je krajem maja smrt Džordža Flojda, nakon policijskog privođenja, bila "užasan" događaj koji je pokrenuo neophodno preispitivanje odnosa između čuvara zakona i Afoamerikanaca u Sjedinjenim Državama.

Ali, Bar kaže da aktuelni protesti u Portlandu i u drugim mestima više nisu u vezi sa Flijdovom smrću.

"Naveliko odvojeni od ovih scena uništenja su čak i površni pokušaji nasilnih demonstranata da povežu svoje akcije sa smrću Džordža Flojda, ili bilo kakvim legitimnim pozivom na reforme", navodi Bar.

On je ponovio kritike Trampove administracije upućene lokalnim liderima, od kojih su mnogi reagovali na odgovor federalne vlade i pozvali Kongres da blokira raspoređivanje federalnih snaga u njihovim gradovima.

"Izabrani zvaničnici federalne vlade, svaki član ovog komiteta - uprkos svojim političkim gledištima ili osećanjima spram Trampove administracije - treba da osude nasilje protiv federalnih policajaca i uništenje federalne imovine", kaže Bar. "To bi trebalo da urade i džrave i lokalni lideri koji imaju odgovornost da održe svoje zajednice bezbednim. Prećutkivanje uništavanja i anarhije znači odustajanje od osnovnih principa vladavine zakona koji bi trebalo da nas ujedine čal i u vremenima političkih podela".

U Portlandu je došlo do sukoba između demonstranata i federalnih snaga. Tamo je stuacija eksaklirala u danima nakon optužbi da su federalni policajci odvlačili ljude podalje od demonstracija bez mogućeg razloga. Federalne snage branile su svoje raspoređivanje kao neophodno kako bi se zaštitila federalna imovina u gradu, poput sudova.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler rekao je u ponedeljak, u zajedničkom pismu grupe gradonačelnika u kom se od Kogresa traži da obuzda upotrebu federalnih snaga, da "akcijama preduzetim tokom poslednjih nedelja nema mesta u ovoj zemlji".

"Zahtevamo da federalne snage budu uklonjene iz naših gradova i ohrabrujemo nastavak akcije Kongresa kako bi se usvojio zakon u oba doma o okončavanju ove opasne preterane reakcije", tvitovao je Viler. "Administracija je pokazala da se bez oklevanja ili kajanja igra sa životima američkih građana, preko najotrovnije i najoštećujuće forme politike. Nećemo reći ništa više. Kažemo nedvosmisleno životi crnaca su važni".

Zakonodavci bi takođe mogli da upitaju Bara o drugim instancama sukoba između federralnih snaga i demonstranata koji su se dogodili 1. na Lafajet trgu, odmah ispred Bele kuće.

Agenti su isterali demonstrante iz parka dimnim bombama i kuglicama suzavca, malo pre nego što je Tramp, u pratnji Bara i drugih, odšetao do obližnje crkve kako bi pozirao pred kamerama.Incident je tema drugog saslušanja u utorak na Kapitol hilu, pred Komitetom Predstavničkog doma za prirodne resurse.

XS
SM
MD
LG