Linkovi

Švedska uvodi plaćeno odsustvo za bake i deke


Deca na igralištu u Stokholmu, 29. juna 2011. (Foto: AP/Niklas Larsson)
Deca na igralištu u Stokholmu, 29. juna 2011. (Foto: AP/Niklas Larsson)

Švedska je počela da primenjuje revolucionarni novi zakon kojim se bakama i dekama omogućava da dobiju plaćeno odsustvo dok se staraju o svojim unucima, maksimalno tri meseca, tokom prve godine života deteta.

Švedski parlament je u decembru usvojio vladin predlog o prenošenju izdvajanja za roditeljsko odsustvo na bake i deke, pedeset godina pošto je ta skandinavska zemlja postala prva na svetu koja je uvela plaćeno odsustvo za očeve, a ne samo majke.

Prema zakonu, roditelji mogu da prenesu deo roditeljskog odsustva, maksimalno 45 dana, na druge, dok samohrani roditelji mogu da prenesu do 90 dana, prema vladinoj Agenciji za socijalno osiguranje.

Skandinavska zemlja od 10 miliona stanovnika, poznata po snažnom sistemu socijalne pomoći koji se finansira iz budžeta, generacijama je gradila društvo u kojem se o građanima vodi računa "od kolevke pa do groba".

U Švedskoj imate pravo na dugo odsustvo sa posla kada vam se rodi dete. Porodično odsustvo je plaćeno 480 dana, ili oko 16 meseci, po detetu. Plata za 390 od tih dana se izračunava na osnovu punog iznosa plate roditelja, dok preostalih 90 dana građani dobijaju fiksnu sumu od 180 kruna ili 17 dolara dnevno.

Roditelji u Švedskoj dobijaju i druge beneficije - mogu da rade skraćeno radno vreme dok dete ne napuni 8 godina, dok vladini radnici mogu da rade skraćeno dok dete ne napuni 12 godina.

Aleksandra Valin iz Agencije za socijalno osiguranje izjavila je za švedsku televiziju SVT da će novi zakon "pružati velike mogućnosti" građanima.

Pa ipak, kako je objasnila, pravila za deke i bake su ista kao za roditelje i zahtevaju da osoba ima osiguranje za roditeljsko odsustvo, što je slučaj sa većinom Šveđana.

Postoje uslovi za plaćene nedelje - bake i deke koji su u penziji mogu da takođe uzmu roditeljsko odusustvo, a kompenzacija se računa na osnovu njihove penzije. U vreme kada dobija roditeljsko odsustvo, osoba ne može da traži drugi posao ili studira.

Švedska je 1974. zamenila porodiljsko bolovanje, koje se odnosilo isključivo na majke, porodičnim odsustvom za oba roditelja.

Novo, "roditeljsko odsustvo" je omogućavalo roditeljima da svaki uzme šest meseci po detetu. Pa ipak, posle tog koraka, samo 0,5% plaćenog roditeljskog odsustva su uzimali očevi, prema Agenciji za socijalno osiguranje. Danas, očevi u Švedskoj uzimaju oko 30% plaćenog roditeljskog odsustva, navodi agencija.

XS
SM
MD
LG