Linkovi

NASA: Ne zna se kada će se na Zemlju vratiti astronauti i problematična Boingova kapsula


Fotografija NASA na kojoj je Starlajner od 13. juna 2024. (NASA via AP, arhiva)
Fotografija NASA na kojoj je Starlajner od 13. juna 2024. (NASA via AP, arhiva)

Već više od mesec dana nego što je planirano, dvojica astronauta NASA će ostati na Međunarodnoj svemirskoj stanici dok inženjeri ne poprave sve kvarove koji su se pojavili na njihovoj Boing kapsuli, rekli su zvaničnici u četvrtak.

Probni piloti Buč Vilmor i Suni Vilijams trebalo je da posete orbitalnu laboratoriju na oko nedelju dana i da se vrate sredinom juna, ali kvarovi i curenje helijuma na Boingovoj novoj Starlajner kapsuli naveli su NASA i Boing da ih zadrže.

Menadžer komercijalnog programa NASA Stiv Stič rekao je da glavni ljudi misije nisu spremni da objave datum povratka. Cilj je da se Vilmor i Vilijams vrate na Starlajner, dodao je on.

„Vratićemo se kući kada budemo spremni“, rekao je Stič.

On je priznao da su rezervne opcije u fazi provere. Spejs Eks Dragon kapsula je jedan od načina da se dovedu astronauti iz svemirske stanice.

„NASA uvek ima opcije za nepredviđene slučajeve“, rekao je on.

Inženjeri su prošle nedelje završili testiranje rezervnog potisnika u pustinji Novog Meksika i rasparčaće ga kako bi pokušali da shvate šta se pokvarilo pre pristajanja Starlajnera. Pet potpisnika je otkazalo dok se kapsula približavala svemirskoj stanici 6. juna, dan nakon poletanja. Četiri su od tada ponovo aktivirane.

Tim će ovog vikenda testirati potisnike kapsule dok će biti usidreni u svemirsku stanicu kako bi prikupio više podataka, rekao je Mark Napi iz Boeinga.

Tih 28 manevarskih potisnika su mali, sposobni da stanu u ruku i imaju samo kilogram svaki. Kapsula je takođe opremljena većim motorima kako bi izletela iz orbite na kraju leta. Sve ovo je deo segmenta koji se odbacuje pre sletanja.

Nakon što je odbacila spejs šatlove, NASA angažuje privatne kompanije za vožnje astronauta do svemirske stanice, plaćajući Boingu i Spejs Eksu milijarde dolara.

Ovo je bio prvi probni let Boinga sa posadom. Prvobitni pokušaj iz 2019. godine, koji je leteo prazan, nikada nije stigao do svemirske stanice zbog lošeg softvera, a Boeing je ponovio test 2022. Kasnije se pojavilo još problema.

Spejs Eks prevozi astronaute od 2020. Njegove rakete Falkon 9 bile su prizemljene u poslednje dve nedelje zbog kvara u gornjoj fazi u misiji isporuke satelita. Što duže traje pauza, veća je verovatnoća da će predstojeći letovi posade biti odloženi.

XS
SM
MD
LG