Linkovi

Trojica ruskih kosmonauta stigla na MSS, pitanja o boji njihovih odela


Ruski kosmonauti pristižu u Međunarodnu svemirsku stanicu (Foto: NASA TV/Handout via REUTERS)
Ruski kosmonauti pristižu u Međunarodnu svemirsku stanicu (Foto: NASA TV/Handout via REUTERS)

Trojica ruskih kosmonauta bezbedno su stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u petak kapsulom Sojuz, kako bi nastavili dvadesetogodišnju misiju koju Rusija i SAD dele u orbiti, uprkos tenzijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Najnoviji tim kosmonauta toplo su dočekali četvoro Amerikanaca, dvojica Rusa i nemački član posade koji su se već nalazili na stanici. Svih sedmoro trenutnih stanara svemirske stanice rukovalo se i zagrlilo novopridošle ruske kosmonaute.

Dan ranije, Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da suspenduje zajedničku misiju slanja robotičkog rovera na Mars sa Rusijom zbog sukoba u Ukrajini.

Let do svemirske stanice od Bajkonura trajao je tri sata i deset minuta. "Čestitamo na uspešnom pristajanju" čuo se glas iz ruske kontorle misije. Ruski tim počinje misiju koja će trajati šest i po meseci.

Ruski kosmonauti u plavo žutim odelima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Oni će zameniti trojicu sadašnjih članova posade stanice koji se vraćaju na Zemlju 30. marta - kosmonaute Pjotra Dubrova i Antona Škaplerova, i američkog astronauta Marka Vande Heija. Kada se bude vratio u Kazahstan sa ruskim kolegama, Vande Hei će postaviti NASA-in rekord od 355 dana provedenih u orbiti.

Odela u boji ukrajinske zastave?

Kako prenosi agencija Asošijeted pres, trojica ruskih kosmonauta su na Međunarodnu svemirsku stanicu prispeli u žutim odelima sa plavim detaljima, što su boje ukrajinske zastave. Oleg Artemijev, komandant ruskog tima, nosio je plavo svemirsko odelo na video snimku na kome se vidi kako se kapsula Sojuz priprema za spajanje sa svemirskom stanicom. Ne zna se da li su presvlačenjem u žuta odela nameravali da upute neku poruku.

Kada su kosmonauti mogli da razgovaraju sa svojim članovima porodica na Zemlji, Artemijevu je postavljeno pitanje o odelima. Rekao je da svaka posada bira svoja odela.

“Bio je naš red da izaberemo boju, ali smo do sada nagomilali puno žutog materijala i morali smo da ga iskoristimo. Zato smo morali da nosimo žuto".

Ruska svemirska agencija u subotu je odbacila izveštaje zapadnih medija kojima se sugeriše da su kosmonauti odlučili da nose žuta odela sa plavim detaljima u znak podrške Ukrajini.

"Žuto je nekad samo žuto", navela je pres služba Roskosmosa na Telegramu.

Roskosmos je na svom nalogu kasnije citirao Artemijeva da je "boja samo boja. Nema nikakve veze sa Ukrajinom. Ovih dana, iako smo u svemiru, zajedno smo sa našim predsednikom i narodom".

XS
SM
MD
LG