Linkovi

Blinken u Pekingu poručio da je Amerika zabrinuta zbog kineske podrške ruskoj vojsci


Američki državni sekretar tokom obraćanja medijima u američkoj ambasadi u Pekingu (AP/Tatan Syuflana)
Američki državni sekretar tokom obraćanja medijima u američkoj ambasadi u Pekingu (AP/Tatan Syuflana)

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je boravio u poseti Kini, ukazao je na zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kineske podrške ruskoj vojsci.

Susret Šija i Blinkena

Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski predsednik Ši Đinping (Foto: AFP/Mark Schiefelbein)
Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski predsednik Ši Đinping (Foto: AFP/Mark Schiefelbein)

Američki državni sekretar Entoni Blinken je kineskoj prestonici razgovarao i sa predsednikom Ši Đinpingom koji je, kako je ukazano, ponovio zabrinutost Sjedinjene Države postiskuju ekonomski razvoj Kine.

To je fundamentalno pitanje koje se mora rešiti, baš kao i prvo dugme na košulji koje je potrebno zakopčati, kako bi se odnosi Kine i SAD stabilizovali, poboljšali i napredovali”, rekao je Ši.

Šef američke diplomatije objavio je da će Amerika braniti svoje interese i vrednosti.

"Imali smo sadržajan razgovor o regionalnim i globalnim pitanjima i međuljudskim vezama između naših naroda. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da brane naše interese i vrednosti, čak i dok nastojimo da produbimo saradnju kako bismo pomogli ljudima u obe naše zemlje", napisao je Blinken na društvenoj mreži Eks.

To je, kako izveštava agencija Rojters, jedno od brojnih pitanja koje preti da naruši tek poboljšane odnose između dve najveće svetske ekonomije.

To pitanje Blinken je pokrenuo tokom petoiposatnog razgovora sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem.

Ponovio sam našu ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Narodna Republika Kina obezbeđuje komponente koje potpomažu brutalni agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“, rekao je Blinken tokom obraćanja medijima u kineskoj prestonici.

Kina je najveći dobavljač mašina, alatki, mikroelektronike i drugih sirovina – ključnih za proizvodnju municije, raketnog goriva, i drugih sredstava kojima Moskva jača svoje vojne potencijale", poručio je Blinken u Pekingu.

Američki zvaničnici upozoravaju da kineska pomoć Rusiji ugrožava šire bilateralne odnose – stabilizovane posle posete tadašnje predsedavajuće Predstavničkim domom Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu 2022. i obaranjem kineskog balona za koji se verovalo da je špijunski, februaru 2023.

Kina tvrdi da oružjem ne snadbeva nijednu stranu – uz napomenu da nije uzročnik niti je uključena u, kako je označila, ukrajinsku krizu.

Međutim, zvanični Peking je ukazao da trgovinski odnosi između Kine i Rusije ne bi trebalo da budu prekinuti ili ograničena ma bilo koji način.

Vang Ji je tokom razgovora preneo Blinkenu da su se veze SAD-a i Kine stabilizovale – ali i da se povećava negativan faktor u odnosima dve države.

Kineski zvaničnik izneo je tvrdnje da je Amerika preduzela mere za potiskivanje kineske ekonomije, trgovine, nauke i tehnologije.

Naš odnos se suočava sa brojnim otežavajućim faktorima. Legitimna prava Kine na razvoj neopravdano su potisnuta. Naši suštinski interesi suočavaju se sa izazovima“, poručio je Vang.

Ukazao je da Sjedinjene Države ne bi trebalo da narušavaju, kako ih je označio, crvene linije koje obuhvataju suverenitet, bezbednost i razvojne interese – što Rojters vidi kao reference na Tajvan i Južno kinesko more.

Blinken je, uz druge visoke američke zvaničnike usredređene na saradnju sa Kinom u borbi protiv narkotika, razgovarao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom.

Tema je bila suzbijanje proizvodnje i distribucije droge fentanil.

Blinken je poručio da je Kina postigla određeni napredak u vezi sa tim – ali i da je potrebno učiniti više.

Dve države su se usaglasile i da, u narednim medeljama, održe prve razgovore o veštačkoj inteligenciji.

XS
SM
MD
LG