Linkovi

Šef Telegrama ostaje u pritvoru u Francuskoj; Rusija optužuje SAD za umešanost


Arhiva - Koosnivač Telegrama Pavel Durov u Džakarti, Indonezia, 1. avgusta 2017.
Arhiva - Koosnivač Telegrama Pavel Durov u Džakarti, Indonezia, 1. avgusta 2017.

Šef Telegrama Pavel Durov mogao bi da bude zadržan u policijskom pritvoru do srede nakon što su francuski tužioci saopštili da su odobrili dodatno vreme za njegovo ispitivanje. Za to vreme, u Moskvi, visoki saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina ustvrdio je da Vašington stoji iza hapšenja Durova.

Durov, milijarder rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj tokom vikenda u okviru istrage o zločinima u vezi sa fotografijama seksualnog zlostavljanja dece, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na platformi, saopštili su francuski tužioci u ponedeljak.

U utorak je portparol javnog tužioca rekao da je Durovu pritvor produžen do 48 sati kasno u ponedeljak.

Platformu za razmenu poruka, koju su analitičari opisali kao virtuelno bojno polje, naširoko koriste obe strane rata u Ukrajini, vesti i propagandni kanali u vezi sa tim ratom širom sveta.

Bez pružanja dokaza, Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Državne dume, donjeg doma parlamenta, rekao je da Sjedinjene Države preko Francuske pokušavaju da izvrše kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od retkih, a ujedno i najveća internet platforma na koju Sjedinjene Države nemaju uticaj", naveo je Volodin u objavi.

"Uoči predsedničkih izbora u SAD, važno je da (predsednik Džo) Bajden preuzme Telegram pod kontrolu".

Bela kuća nije odmah komentarisala hapšenje Durova.

Sa skoro milijardu korisnika, Telegram, koji se predstavlja kao raj za slobodu govora i političke disidente, posebno je istaknut u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Dok milioni običnih korisnika vole aplikaciju zbog njene jednostavne upotrebe i niza funkcija, takođe je naširoko koriste pokreti krajnje desnice, protivnici vakcinacije i pokreti koji se okupljaju na osnovu teorija zavere.

Francuski predsednik Emanuel Makron, za koga se zna da je strastveni korisnik aplikacije, rekao je da hapšenje "ni na koji način nije politička odluka".

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Telegram je postao glavni izvor nefiltriranih – a ponekad slikovitih i obmanjujućih – sadržaja sa obe strane o ratu i politici koja okružuje sukob.

XS
SM
MD
LG