Linkovi

NATO izabrao holandskog premijera Marka Rutea za novog šefa


Arhiva - Holandski premijer Mark Rute tokom konferencije za novinare u sedištu NATO-a u Briselu, 17. aprila 2024.
Arhiva - Holandski premijer Mark Rute tokom konferencije za novinare u sedištu NATO-a u Briselu, 17. aprila 2024.

Holandski premijer Mark Rute imenovan je za sledećeg šefa NATO alijanse, dok rat u Ukrajini besni pred njenim vratima i dok postoji neizvesnost oko budućeg stava Sjedinjenih Država prema transatlantskom savezu.

Ruteovo imenovanje postalo je formalnost nakon što je njegov jedini rival za tu funkciju, rumunski predsednik Klaus Johanis, prošle nedelje saopštio da je napustio trku, pošto nije uspeo da zadobije prednost.

"Severnoatlantski savet je odlučio da imenuje holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO koji će naslediti Jensa Stoltenberga", navodi se u saopštenju NATO.

"Gospodin Rute će preuzeti funkciju generalnog sekretara od 1. oktobra 2024, kada gospodinu Stoltenbergu ističe mandat posle deset godina na čelu Alijanse", dodaje se.

Nakon što je prošle godine izjavio da je zainteresovan za tu funkciju, Rute je rano zadobio podršku ključnih članica Alijanse, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Nemačku.

Drugi su bili uzdržaniji, posebno zemlje istočne Evrope koje su tvrdile da bi to mesto po prvi put trebalo da pripadne nekome iz njihovog regiona.

Ali na kraju su stali iza Rutea, žestokog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina i čvrstog saveznika Ukrajine.

Stoltenberg je rekao da pozdravlja izbor Rutea za svog naslednika.

"Mark je pravi transatlantičar, snažan vođa i kreator konsenzusa", rekao je on. "Znam da ostavljam NATO u dobrim rukama".

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da bi Rute, koji napušta holandsku politiku posle skoro 14 godina na mestu premijera, mogao da bude potvrđen tek kada mu podršku daju sve članice Alijanse, njih 32.

Rute će se suočiti sa izazovom da održi podršku saveznika u borbi Ukrajine protiv ruske invazije, istovremeno čuvajući se od toga da NATO bude direktno uvučen u rat sa Moskvom.

Takođe će morati da se bori sa mogućnošću da se NATO skeptik Donald Tramp vrati u Belu kuću posle predsedničkih izbora u SAD u novembru.

Trampov mogući povratak uznemirio je lidere NATO pošto je bivši republikanski predsednik doveo u pitanje spremnost SAD da podrže druge članice Alijanse ako budu napadnute.

XS
SM
MD
LG