Linkovi

SZO upozorila da se omikron širi do sada neviđenom brzinom


Direktor SZO Tedros Gebrejesus na brifingu u Ženevi (Foto: AFP/Christopher Black/World Health Organization)
Direktor SZO Tedros Gebrejesus na brifingu u Ženevi (Foto: AFP/Christopher Black/World Health Organization)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je na redovnom brifingu da se novi soj koronavirusa, omikron, širi brže od drugih. Omikron je prvi put registrovan u Južnoafričkoj Republici, ali ga sada već ima u 77 zemalja.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kaže da omikron ne treba smatrati "blagim".

"Omikron se širi do sada neviđenom brzinom u odnosu na druge sojeve. Iako izaziva manje ozbiljnu bolest, veliki broj zaraženih može ponovo da preplavi zdravstveni sistem".

Vakcine protiv kovida su se pokazale nešto manje efikasnim u sprečavanju razvoja ozbiljne bolesti, ali i dalje pružaju "značajnu zaštitu", rekao je direktor SZO.

"Rezultati koji pristižu pokazuju da su vakcine nešto malo manje efikasne u sprečavanju teške kliničke slike i smrti, kao i u sprečavanju zaražavanja", kazao je Tedros, bez iznošenja detalja.

Studija sprovedena u Južnoafričkoj Republici pokazala je da su Fajzerove vakcine, u slučaju omikrona, manje efikasne u sprečavanju zaražavanja i hospitalizacije.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan ocenio je da vakcine i dalje pružaju značajnu zaštitu od ozbiljne bolesti.

"Pitanje je koliko nas štite, ali trenutno spasavaju živote od svih ostalih sojeva".

Rajan je ocenio da će broj zaraženih porasti u narednim nedeljama, s obzirom na brzinu kojom se omikron širi.

Buster doze vakcina mogu da obuzdaju širenje kovida, napomenuli su u SZO.

"Ali, to je pitanje prioriteta. Važan je redosled. Ako date buster vakcine onima koji su u manjem riziku da se ozbiljno razbole, ugrožavate živote onih koji su u većem riziku i koji i dalje čekaju na prvu dozu vakcine. Sa druge strane, davanje trećih doza ljudima u visokom riziku važnije je od davanje prvih doza onima koji nisu u opasnosti", kazao je Tedros Gebrejesus.

Tedros je istakao da su neke zemlje svim punoletnim stanovnicima ponudile buster vakcinu i dodao da je SZO zbog toga zabrinuta, jer će takva raspodela vakcina samo pojačati globalnu nejednakost.

XS
SM
MD
LG