Linkovi

Tači za Glas Amerike: Granicu sa Srbijom treba korigovati


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači ponovo je govorio o „korekciji“ granice sa Srbijom, u interervjuu za albanski servis Glasa Amerike - što mnogi doživljavaju kao razmenu teritorija, u sklopu stabilizacije odnosa Srbije i Kosova, koji teže ka EU.

„Granica Kosova sa Srbijom treba da bude redefinisana ili korigovana“, rekao je predsednik Hašim Tači za albanski servis Glasa Amerike.

Tači je odgovorio na ideju pojedinih srpskih zvaničnika o podeli Kosova kao mogućem rešenju višedecenijskog spora, koji koči i Beograd i Prištinu na putu ka EU.

Hašim Tači je naizgled odbacio ideju o podeli Kosova duž etničkih linija i ocenio je kao neprihvatljivu, a umesto toga predložio koncept “redefinisanja” ili “korigovanja” granice sa Srbijom.

“To znači da ćemo ubuduće u dijalogu sa Beogradom, uz pomoć međunarodne zajednice, raditi na tome da definišemo granicu Srbije i Kosova. Želim da istaknem da Kosovo neće biti podeljeno, želim jasno to da naglasim: Beograd ne može da stavlja na sto predlog o podeli Kosova, kao što su to ranije činili”, rekao je Tači.

“U kontekstu korekcije granice, sastao sam se sa predstavnicima regiona Preševske doline, koji žele da imaju pravo da se priključe Kosovu. Zvanično ću predstaviti njihove zahteve u narednoj rundi dijaloga sa Beogradom”, rekao je Tači.

Predsendik Kosova bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle letnje pauze u Briselu.

Eksperti I bivše diplomate upozoravaju da prekrajanje granica na Balkanu predstavlja rizik za mir i stabilnost u regionu.

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins" Danijel Server za Glas Amerike ocenjuje da, iako Tači tvrdi da njegova ideja ne podrazumeva razmenu teritorija, ono što predsednik Kosova opisuje izgleda kao podela, a ne korekcija granica.

To je loša ideja, jer može da destabilizuje Balkan i mogla bi da dobije podršku onih koji se protive državnosti Kosova i žele uniju sa Albanijom”, rekao je Server.

“Takođe šteti onima sa umerenim stavovima u Srbiji. Imalo bi loš uticaj i na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i onda imate ruske ambicije u Južnoj Osetiji i Gruziji, dakle otvarate Pandorinu kutiju”.

Neki srpski zvaničnici su ranije ove nedelje neformalno govorili o ideji razmene teritorija baziranoj na etničkim linijama Srba i Albanaca – Severna Kosovska Mitrovica za Preševsku dolinu.

“Kosovo ne može da se pridruži NATO-u i EU, niti Srbija može u EU ako ne reši problem sa Kosovom”, rekao je Tači.

XS
SM
MD
LG