Linkovi

Tači: Dijalog Beograd-Priština stigao do poslednje faze


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Zatražili smo da Srbija prestane sa provokativnim delovanjem koje za cilj ima destabilizaciju Kosova, rekao je danas na konferenciji za novinare po povratku iz Brisela predsednik Kosova Hašim Tači. On je sastanak u Briselu na kome su učestvovali predsednici i premijeri Kosova i Srbije ocenio konstruktivnim.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je glavni cilj jučerašnjeg sastanka u Briselu bio da se spuste tenzije i izbegnu provokacije i da se o tome otvoreno razgovaralo. Sastanak je po njegovim rečima protekao u pozitivnoj atmosferi.

"Mi smo lideri i moramo da radimo na očuvanju mira i smirivanju međudržavnih odnosa. Sastanak je obuhvatio sve negativne postupke koji su se desili u prethodnom periodu. Obe strane i Repubika Kosovo i Republika Srbija su se dogovorile da dijalog nema alternativu", rekao je Tači.

Tači je kazao da je potrebno još mnogo rada kako bi došlo do potpune normalizacije odnosa i istakao da postoji spremnost obe strane da se intenziviraju sastanci na visokom nivou.

"Dijalog je stigao do poslednje faze i treba da se zaključi postupak kada treba da bude jasno koji je poslednji zaključak i rezultat. Treba da postignemo politički dogovor o pomirenju, recipročnoj saradnji, kao i o potpunoj normalizaciji odnosa. Samo je to garancija za mir i stabilnost", kazao je Tači.

Povodom jučerašnjeg sastanka predsednika i premijera Srbije i Kosova u Briselu, oglasila se i Samostalna liberalna stranka koja je pozdravila nastavak dijaloga Prištine i Beograda, ocenivši da je dogovor o nastavku dijaloga na najvišem nivou garancija mira.

Kako se navodi u saopštenju SLS-a, mir i stabilnost predstavljaju najvažniji uslov i osnovu za rešavanje svih nagomilanih problema u interesu građana i potvrdu iskrenosti i doslednosti na evropskom putu i Prištine i Beograda.

XS
SM
MD
LG