Linkovi

Gradsko veće Nešvila vraća izbačenog poslanika u skupštinu Tenesija


Poslanici Džastin Džons i Džastin Pirson
Poslanici Džastin Džons i Džastin Pirson

NEŠVIL, TENESI - Zvaničnici u Nešvilu jednoglasno su glasali za vraćanje jednog od demokratskih poslanika Džastina Džonsa u skupštinu Tenesija, odakle je izbačen glasovima republikanske većine. Republikanci su izglasali oduzimanje mandata dvojici poslanika, crnaca, zbog učešća u protestu protiv slobodnog nošenja oružja, organizovanog zbog pucnjave u školi.

Posle glasanja Gradskog saveta, Džons je pokrenuo marš prema Kapitolu, odakle je izbačen, praćen stotinama pristalica.

"Kad su krenuli da nas sahrane, nisu razumeli da su samo položili seme", rekao je Džons pristalicama pre glasanja.

Drugi izbačeni poslanik iz Memfisa, Džastin Pirson, bi u međuvremenu mogao da bude ponovo imenovan na svoje mesto na sastanku Komisije okruga Šelbi.

U Tenesiju će biti održani vanredni izbori za dva poslanička mesta u narednim mesecima i dvojica izbačenih poslanika planiraju da se kandiduju.

Poslanica Glorija Džonson, koja je takođe učestvovala u protestima, nije izbačena iz skupštine Tenesija
Poslanica Glorija Džonson, koja je takođe učestvovala u protestima, nije izbačena iz skupštine Tenesija

Demokratska predstavnica Glorija Džonson iz Noksvila, belkinja, pošteđena je izbacivanja iz skupštine zahvaljujući jednom glasu - iako je isto učestvovala u protestima.

Republikanski poslanici su pravdali svoje glasove rekavši da je Džonsonova imala manju ulogu u protestu - ona nije govorila u megafon, na primer.

Džonsonova je, međutim, sugerisala da je rasa verovatno bila faktor zašto su Džons i Pirson izbačeni, ali ne i ona.

Izbacivanja su učinila Tenesi novim frontom u borbi za budućnost američke demokratije. Džons i Pirson su brzo privukli istaknute pristalice. Sa njima je razgovarao predsednik Džo Bajden, a u Nešvilu ih je posetila potpredsednica Kamala Haris.

Poslanici su sa protesta pozvali republikance da donesu neku vrstu zakona o kontroli oružja nakon pucnjave u školi u Nešvilu, u kojoj je poginulo šest osoba, uključujući troje male dece i troje odraslih.

XS
SM
MD
LG