Linkovi

Đoković preko Frica do 47. grand slem polufinala, srušio Federerov rekord


Novak Đoković u duelu sa Tejlorom Fricom u četvrtfinalu Ju Es Opena, 5. septembar 2023. (Foto: Reuters/anielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)
Novak Đoković u duelu sa Tejlorom Fricom u četvrtfinalu Ju Es Opena, 5. septembar 2023. (Foto: Reuters/anielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)

Srpski teniser Novak Đoković nastavio je pohod ka završnici Ju Es Opena, na kojem juri četvrtu titulu u karijeri. Najtrofejniji teniser današnjice u četvrtfinalu je pobedio Amerikanca Tejlora Frica sa 3:0, po setovima 6:1, 6:4, 6:4, posle nešto više od dva i po sata igre.

Biće to njegovo 47. polufinale na grand slemovima, što je najviše od bilo kog tenisera u istoriji, još jedan u nizu rekorda koji je preoteo od Švajcarca Rodžera Federera, koji ima 46.

Đokoviću je to bila osma pobeda u isto toliko duela sa Fricom, koji je u prvom setu delovao potpuno nespremno za meč ovako visokog nivoa, ali je povremeno u drugom i trećem umeo da napravi ozbiljne probleme 36-godišnjem Beograđaninu.

Protivnik Đokovića u polufinalu ponovo će biti Amerikanac, pobednik duela između Frensisa Tiafoa i Bena Šeltona, koji igraju tokom večernjeg programa.

Srpski teniser je do sada protiv Tiafoa igrao dva puta i ima dve pobede, dok se sa Šeltonom još nije sastajao.

Novak Đoković igrao tenis na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Veliki problem za obojicu tenisera predstavljala je vrućina - više od 35 stepeni Celzijusa izmereno je u utorak u Njujorku. U takvim uslovima ipak se bolje snašao Đoković i možda i lakše nego što se očekivalo, potvrdio ulogu favorita.

Početak prvog seta obeležili su gemovi u kojima su obojica tenisera napravila po brejk, ali je Đoković potom još jednom oduzeo servis Fricu. U nastavku ovog dela meča, Amerikanac je napravio veliki broj neiznuđenih grešaka, a srpski teniser je pojačao ritam u završnici i stigao do prvog seta - as udarcem.

Fric je u drugom setu bolje parirao Đokoviću, ali nije uspeo da izbegne da mu protivnik oduzme servis u ranoj fazi ovog perioda meča. Imao je Amerikanac potom dve uzastopne lopte za ribrejk u narednom gemu, pa još dve u izstom gemu, ali je Srbin uspeo da sačuva svoj servis.

A kada je uspeo da se iščupa iz ćorskoka u četvrtom gemu, Đoković je zaigrao sigurnije i bez većih problema osvojio sve gemove na sopstveni servis, što mu je bilo dovoljno da napravi veliki korak ka pobedi.

Do sedmog gema trećeg seta, nijedan od tenisera nije uspeo da napravi brejk, a onda je to uradio Đopković i poveo sa 4:3. Ekspresno je uzvratio Fric i tada je delovalo da bi mogao da produži neizvenost u duelu. Međutim u devetom gemu je srpski teniser potvrdio šampionski pedigre, napravio još jedan brejk i onda na sopstveni servis potvrdio trijumf - ne pre nego što je spasao još jednu brejl-loptu.

Đoković u petak igra 14. polufinale Ju Es Opena u karijeri, a od ponedeljka, 11. septembra vraća se na prvo mesto ATP rang liste.

XS
SM
MD
LG