Linkovi

Tramp podržao konzervativca Džordana za predsjedavajućeg Predstavničkog doma


ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trampa sa kongresmenom iz Ohaja Džimom Džordanom (Foto: AP/John Minchillo)
ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trampa sa kongresmenom iz Ohaja Džimom Džordanom (Foto: AP/John Minchillo)

Bivši američki predsjednik Donald Tramp objavio je u petak da je podržao kongresmena iz Ohaja Džima Džordana za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, poslije istorijske smjene Kevina Mekartija.

"On (Džordan) je čvrst kada je riječ o kriminalu, granicama, našoj vojsci i veteranima i drugom amandmanu (pravo na nošenje oružja)...Biće odličan predsjedavajući Predstavničkog doma i ima moju potpunu podršku", rekao je Tramp u objavi na svojoj mreži .

Tramp se oglasio nakon vijesti da bi mogao da pristane da na kratko zamijeni Mekartija, s obzirom na to da predsjedavajući Predstavničkog doma ne mora da bude član Kongresa.

Zabranjuje se međutim izbor predsjedavajućeg protiv kojeg je podignuta krivična optužnica. Protiv Trampa su podignute četiri, od kojih dvije povezane sa pokušajima da prekroji izborni rezultat 2020. godine.

Za položaj predsjedavajućeg donjeg doma Kongresa se osim Džordana, konzervativca iz Ohaja koji vodi istrage o Bajdenovoj administraciji, kandidovao i kongresmen Stiv Skalis, jedan od republikanskih lidera u Predstavničkom domu

Republikanci, koji imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu 221 naprema 212, trebalo bi u utorak da održe sastanak iza zatvorenih vrata sa kandidatima za predsjedavajućeg.

Tramp bi mogao da prisustvuje tom sastanku, što bila njegova prva posjeta Kongresu od nasilnog upada njegovih pristalica 6. januara 2021. godine.

Očekuje se da se o presjedavajućem glasa dan kasnije. Međutim, zbog unutrašnjeg spora, izbor predsjedavajućeg mogao bi da bude izazov za republikance.

XS
SM
MD
LG