Linkovi

Demokrate i republikanci različito o novoj optužnici protiv Trampa


Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis obraća se medijima poslije objavljivanja četvrte optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)
Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis obraća se medijima poslije objavljivanja četvrte optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)

Poslije odluke velike porote u Džordžiji da podigne optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 osoba zbog navodnih napora da ponište rezultate predsjedničkih izbora u toj američkoj državi, demokratski lideri ocijenili su da taj potez pokazuje da niko nije iznad zakona. Međutim, istaknuti republikanci ocijenili su da je u pitanju politički motivisana odluka protiv kandidata na izborima 2024. godine.

Lideri demokrata u Senatu i Predstavničkom domu, Čak Šumer i Hakim Džefris, u zajedničkom saopštenju su poručili da četvrta i prethodne tri optužnice pokazuju "ustaljen šablon kriminalne aktivnosti koju je počinio bivši predsjednik".

"Potezi okružne tužiteljke okruga Fulton, uz druge državne i federalne tužioce, potvrđuju zajedničko vjerovanje da u Americi niko, čak ni predsjednik, nije iznad zakona", istakli su Šumer i Džefris.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti ocijenio je na Eksu (bivšem Tviteru) da je predsjednik Džo Bajden "instrumentalizovao vladu protiv vodećeg političkog protivnika da bi se miješao u izbore 2024. godine i optužio tužiteljku okruga Fulton Fani Vilis "da napada predsjednika Trampa i to koristi da finansira svoju političku karijeru".

Demokratska članica Kongresa Nikema Vilijams, koja u Predstavničkom domu zastupa i dio okruga Fulton, rekla je da je Tramp pokušao da obeshrabi glasače u Džordžiji zato što mu se nije svidjelo to što je izgubio fer izbore 2020. godine.

"To je bio napad na našu demokratiju. Međutim, u okrugu Fulton, zakone primjenjujemo jednako prema svima - čak i neuspješnim bivšim predsjednicima", poručila je Vilijams na Eksu.

Trampovi advokati su u saopštenju naglasili da je optužnica "nesumnjivo isto toliko problematična i neustavna kao i cijeli proces".

"Jednostrana velika porota oslanjala se na svjedoke koji imaju svoje lične i političke interese - neki od njih su vodili kampanje promovišući napore protiv optuženog ili su profitirali od ugovora o knjigama i prilika za zaposlenje kao rezultat", navela su tri Trampova advokata u saopštenju.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja je izgubila na predsjedničkim izborima od Trampa 2016. godine, rekla je za kablovsku mrežu MSNBC da je "užasan trenutak za zemlju" to što je bivši predsjednik optužen za značajna krivična djela.

"Možda je dobro jedino to što sistem radi, što su razotkriveni svi napori Donalda Trampa, njegovih saveznika i pomagača da pokušaju da ućutkaju istinu, da podriju demokratiju, i pravda se sprovodi", rekla je Klinton.

Republikanski kongresmen Džim Džordan objavio je na Eksu da je optužnica "samo najnoviji politički napad u lovu na vještice demokrata protiv predsjednika Trmpa".

"Nije uradio ništa pogrešno", ustvrdio je Džordan.

XS
SM
MD
LG