Linkovi

Tramp nosio poverljiva dokumenta iz Bele kuće u svoju vilu na Floridi


Bivši predsednik SAD Donald Tramp tokom govora na mitingu 6. januara
Bivši predsednik SAD Donald Tramp tokom govora na mitingu 6. januara

Poverljiva dokumenta iz Bele kuće, spakovana u 15 kutija, pronađena su u letnjikovcu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Mar -a-Lagu na Floridi, saopštio je američki Nacionalni arhiv. Navedeno je i da je ceo slučaj prosleđen Sekretarijatu za pravosuđe.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Tramp čuvao predsednička dokumenta u skladu sa zakonom. Navodi su potvrdili spekulacije da Tramp nije po pravilma tretirao poverlijva dokumenta dok je bio predsednik i pošto je napustio Belu kuću. Ovo otkriće bi moglo da incira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče FBI i Sekretarijat za pravosuđe.

Federalni zakon zabranjuje da se poverljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu".

U saopštenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trampove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija, te da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je i predsedavajuća Odbora za nadzor, kazala je da nova otkrića "produbljuju strahovanja da je bivši predsednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utiče na istorijski arhiv".

Zakon o predsedničkim dokumentima donet je 1978. nakon što je Ričard Nikson pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Votergejt.

Propisuje da su predednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

XS
SM
MD
LG