Linkovi

Tramp migrantima: Vratite se kućama i tražite vize


Deca u kamionu na putu za SAD (Foto: AP/Rodrigo Abd)
Deca u kamionu na putu za SAD (Foto: AP/Rodrigo Abd)

Dok se karavan migranata iz Centralne Amerike kreće ka severu Meksika, predsednik Donald Tramp upozorava da će poslati vojsku na granicu da spreče ulazak karavana na američku teritoriju. Na granici je već raspoređeno oko 2.000 pripadnika Nacionalne garde. Migranti su skoro dve hiljade kilometara daleko od američke granice, a Tramp je kretanje karavana na Tviteru opisao kao “nacionalnu vanrednu situaciju”.

Predsednik Donald Tramp pozvao je migrante da se vrate kućama i prijave za američku vizu, kako je rekao - kao “milioni drugih građana”.

Karavan polako napreduje kroz Čiapas, jednu od najsiromašnijih meksičkih država. Iako i sami teško žive, mnogi građani su solidarni sa migrantima i donose im vodu i hranu. Lekari ukazuju pomoć deci i odraslima, koji su dehidrirani, a česta povreda su opekotine na stopalima, jer pešače u plastičnim sandalama po vrelim autoputevima.

Bolesti i strah uzimaju danak - broj migranata u karavanu je drastično opao sa 7.000, koliko je procenjeno da ih je bilo pre nekoliko dana, na između četiri I pet hiljada.

Zvaničnici kažu da je oko 1.700 migranata već odustalo od pokušaja da odu u SAD i zatražilo azil u Meksiku. Nekoliko stotina iscrpljenih migranata prihvatilo je ponudu meksičke vlade da im obezbedi prevoz nazad u zemlje iz kojih su otišli. Među njima je i imigrant iz Hondurasa Marlon Anibal Kasteljanos.

"Ostavio sam porodicu, ženu i troje dece, od kojih je jedno tek rođeno. Ali uprkos svemu, bolje mi je da se vratim i mučim u svojoj zemlji nego da završim mrtav kao naš prijatelj koji je juče preminuo”.

Meksička vlada odbija da migrantima obezbedi hranu, vodu pa čak i pristup toaletima, tako da im osnovnu pomoć pružaju građani, crkvene organizacije ili saosećajni lokalni zvaničnici, prenose novinari Asošijeted presa. Vlada čuva osnovne potrepštine samo za migrante koji dođu u imigracione centre, da se prijave za vize ili pristanu da budu deportovani.

Najveći broj migranata dolazi iz Hondurasa, a oni koji su ostali u karavanu kažu da nastavljaju putovanje zbog svoje dece. Među nima je i ​Herson Monterosa.

"Predsednik Tramp treba da nam pruži šansu. Samo želimo da radimo i zaradimo novac da prehranimo decu, da možemo da sagradimo kuću svojoj deci i da više nikada ne moramo da emigriramo”.

Čak i ako stignu do granice, mnogi od ovih ljudi se ne kvalifikuju za azil pošto SAD ne smatraju bekstvo od siromaštva i određenih vidova nasilja za faktore potrebne za davanje azila.

Predsednik Tramp je danas na Tviteru napisao da SAD troše milijarde dolara godišnje na ilegalnu imigraciju.

“Demokrate moraju da nam daju glasove da usvojimo strože ali pravedne zakone. Ako se to ne dogodi, moraćemo da igramo mnogo grublje”, upozorio je.

Takođe je zapretio da će početi da ukida ili smanjuje američku pomoć Hondurasu, El Salvardoru i Gvatemali pošto nisu sprečili svoje građane da krenu ka Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG