Linkovi

Tramp umanjuje uticaj Rusije na izbore, citira Obamu


Predsednik Tramp i bivši predsednik Barak Obama na proslavi Trampove inauguracije 20. januara 2017.
Predsednik Tramp i bivši predsednik Barak Obama na proslavi Trampove inauguracije 20. januara 2017.

Predsednik Tramp ponovo je kritikovao ideju da je rusko mešanje prelomilo izbore 2016. u njegovu korist, citirajući bivšeg predsednika Baraka Obamu, koji je neposredno pred izbore izjavio da nema dokaza da bi bilo ko mogao da "namesti" izbore u Americi.

Tramp je na Tviteru izneo komentar da Obama nije reagovao protiv ruskog mešanja jer je verovovao da će Trampova rivalka, demokrata Hilari Klinton odneti pobedu i "nije želeo da talasa". Predsednik je dodao: "Kada sam s lakoćom pobedio u izbornom koledžu, to je promenilo čitavu igru i ruski izgovor je postao glavni argument demokrata."

U drugom tvitu, Tramp je izjavio: "Bio sam mnogo čvršći prema Rusiji od Obame, samo pogledajte činjenice. Lažne vesti!". Takođe je hvalio svoj omiljeni televizijski program "Fox and Friends" zato što su izneli hronološki pregled dešavanja koji je pokazao "sve neuspehe Obamine administracije" u suprostavljanju ruskom vojnom učešću u Siriji i njenom preuzimanju ukrajinskog poluostrva Krim.

U nizu tvitova u roku od nekoliko sati, Tramp je krivio Obamu što nije ispravno odreagovao na rusko mešanje u predsedničke izbore 2016.

"Obama je bio predsednik do izbora 2016. i posle njih. Zašto nije uradio nešto u vezi sa ruskim mešanjem?", postavio je pitanje na Tviteru američki lider.

Tramp je tokom kampanje često govorio da su izbori "namešteni" protiv njega, odnosno u korist Hilari Klinton. To je navelo Obamu da malo pre izbora izjavi, kao što je Tramp podsetio u jednom od svojih tvitova, da "nema ozbiljne osobe koja bi nagovestila da je moguće namestiti ameirčke izbore, nema dokaza da se to ikada dogodilo u prošlosti niti da se događa sada i zato pozivam gospodina Trampa da prestane da se žali i objasni biračima zašto treba da glasaju za njega."

U svom prisećanju na izbore, Tramp nije pomenuo da je Obama uoči glasanja želeo da objavi dvostranačku izjavu o ruskom mešanju ali ga je odbio vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel. Posle izbora, u decembru 2016. Obama je uveo sankcije protiv devet ruskih pojedinaca i entiteta zbog mešanja u izbore. On je takođe proterao 35 zvaničnika ruske vlade i naredio da se zatvore dva ruska letnjikovca u SAD za koje su američke agencije zaključile da ih Rusi koriste za operacije prikupljanja obaveštajnih podataka.

Kremlj je u ponedelja demantovao rusko mešanje u američke izbore, nekoliko dana pošto je američki specijalni tužilac Robert Maler podneo optužnice protiv 13 ruskih državljana i tri entiteta zbog sprovođenjea ilegalne kampanje "informacionog rata" da bi se poremetili izbori u slučaju Trampove pobede.

XS
SM
MD
LG