Linkovi

Tramp traži od američkih kompanija da napuste Kinu


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp rekao je u petak da je naredio američkim kompanijama da traže načine da obustave operacije u Kini i da umesto toga proizvode više u Americi. Tramp se oglasio nakon što je Peking najavio nove tarife na američke proizvode.

Tramp je na Tviteru poručio da će brzo odgovoriti na kineske tarife, dok je zvaničnik Bele kuće rekao agenciji Rojters da će se predsednik u petak sastati sa timom zaduženim za trgovinu.

"Ne treba nam Kina i iskreno, bilo bi nam daleko bolje bez njih. Moraće da se zaustavi kineska krađa ogromne količine novca iz Sjedinjenih Država, godinu za godinom i decenijama. Našim izuzetnim američkim kompanijama zbog toga naređujem da odmah traže alternativu za Kinu, uključujući i da prebace kompanije kući i prave svoje proizvode u SAD", tvitovao je Tramp.

Tramp ne može legalnim putem da natera američke kompanije da odmah napuste Kinu, a nije ni pojasnio kako bi mogao da to uradi.

Američka Privredna komora odbacila je Trampovu ideju i pozvala Kinu i SAD da brzo reše trgovinski spor.

"Delimo predsednikovo nezadovoljstvo, ali verujemo da je nastavak konstruktivnog angažmana pravi put napred", saopšteno je iz privredne komore.

Kina je saopštila da će uvesti tarife na američke proizvode u vrednosti od 75 milijardi dolara, među kojima je prvi put i sirova nafta, dok će biti obnovljene carine na američke automobile i auto delove.

Reč je o odgovoru Pekinga na Trampov plan da uvede tarife od 10 odsto na kineske proizvode u vrednosti od 300 milijardi dolara 1. septembra i 15. decembra, među kojima su mobilni telefoni, igračke, laptop kompjuteri i odeća.

Kinesko Ministarstvo trgovine najavilo je da će na iste datume uvesti dodatne tarife od 5 ili 10 odsto na ukupno 5.078 proizvoda iz Sjedinjenih Država, uključujući i poljoprivredne proizvode kao što su soja, govedina i svinjetina.

"Kina je bila primorana da uvede dodatne tarife zbog unilateralizma i protekcionizma Sjedinjenih Država", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Zbog zaoštravanja trgovinskog rata SAD i Kine, ponovo je pala vrednost akcija na američkom tržištu.

Trgovinski savetnik Bele kuće Piter Navaro rekao je za televiziju Foks da će uprkos uvođenji novih tarifa ipak biti nastavljeni pregovori dve zemlje u septembru.

XS
SM
MD
LG