Linkovi

Tramp objavio dobitnike spornih "nagrada za lažne vesti"


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u sredu dobitnike, kako ih je ranije nazvao, "nagrada za lažne vesti", čime je dodatno zaoštrio napade na veće američke medije.

Nagrade su objavljene nekoliko sati nakon što je republikanski senator Džef Flejk optužio Trampa da podriva slobodu medija i uporedio ga sa Staljinom.

Predsednik je na Tviteru postavio link za spisak objavljen na vebsajtu Republikanske stranke, koji je oboren ubrzo nakon objave.

Među "dobitnicima" su glavne televizijske mreže i dnevnici, CNN, Njujork tajms i Vašington post, koje je američki lider često napadao u prošlosti.

Prvo mesto pripalo je dobitniku Nobelove nagrade za ekonomiju Polu Krugmanu, koji redovno piše za Njujork tajms.

Administracija je saopštila da Krugmanu pripada "nagrada" zato što je na dan "istorijske, ubedljive pobede predsednika Trampa napisao da se ekonomija nikada neće oporaviti".

Na spisku je i izveštaj reportera televizije Ej-Bi-Si Brajana Rosa, koji je suspendovan četiri sedmice nakon što je izneo pogrešne informacije o Trampovom bivšem saradniku Majklu Flinu.

U tvitovima, posle objavljivanja " Nagrada za lažne vesti", Tramp je poručio da "uprkos nekim nepoštenim medijskim izveštajima, ima mnogo izvanrednih reportera koje poštujem i mnogo dobrih vesti na koje Amerikanci mogu da budu ponosni".

Republikanski senator Džef Flejk prethodno je oštro kritikovao "predsednikovo opasno nepoštovanje istine i njegovu ocenu da su mediji neprijatelj naroda".

XS
SM
MD
LG