Linkovi

Tramp: Odličan napredak u razgovorima sa Šijem


Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Ši Đinping tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.
Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Ši Đinping tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson saopštio je da "između Sjedinjenih Država i Kine nema neslaganja" u pogledu Severne Koreje.

Tilerson je to rekao posle susreta američkog predsednika Donalda Trampa sa kineskim kolegom Ši Đinpingom u Pekingu. Tramp i Ši, kako je preneo Tilerson, razgovarali su o Severnoj Koreji i trgovini, ali i o ljudskim pravima i sporovima u Južnom kineskom moru.

Kada je reč o severnokorejskom pitanju, Kina je tokom dvodnevnih razgovora jasno i nedvosmisleno poručila da neće prihvatiti Severnu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, naveo je američki državni sekretar.

Tramp je, kako je kazao Tilerson, rekao Šiju:"Ti si snažan čovek, siguran sam da možeš da rešiš to pitanje za mene".

Predsednik Tramp je prethodno izjavio da Sjedinjene Države i Kina moraju zajedno da rade na oslobađanju regiona i sveta od, kako se izrazio, veoma ozbiljne pretnje od "krvoločnog režima u Severnoj Koreji".

​Tramp se novinarima obratio zajedno sa kineskim kolegom, ali ni on ni Ši nisu odgovorali na pitanja.

Američki lider dodao je da su se Vašington i Peking saglasili "da ne ponove greške iz prošlosti" kada je reč o rešavanju problema sa Severnom Korejom, koja je poslednjih godina uspela da značajno usavrši nuklearni i balistički program.

Tramp je pre toga istakao da je na razgovorima sa Šijem postignut "odličan napredak". “Celokupni civilizovani svet se mora ujediniti u suprostavljanju severnokorejskoj pretnji", poručio je predsednik.

Ši je rekao da je Kina i dalje čvrsto posvećena denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp i Ši sa poslovnim liderima
Tramp i Ši sa poslovnim liderima

Na sastanku sa poslovnim liderima, predsednik Tramp se zahvalio kineskom kolegi na "nedavnim naporima da ograniči trgovinu sa Severnom Korejom i prekine bankarske veze. Kina može da reši problem lako i brzo", naglasio je američki predsednik.

Bilateralna trgovina

Tramp i Ši razgovarali su i o bilateralnoj trgovini, koja je često predmet spora između dve zemlje.

Državni sekretar rekao je da "postignut prilično mali napredak", uprkos dugim razgovorima o tom pitanju i dodao da su američke primedbe prenete kineskim zvaničnicima u četvrtak.

U prvih deset meseci ove godine, kineski suficit u trgovini sa SAD iznosio je 223 milijarde dolara.

Tramp je rekao da je američki trgovinski deficit sa Kinom "šokantnih stotine milijardi dolara" godišnje. "Prošle administracije dozvolile su da se toliko otrgne kontroli. Ali ja ne krivim Kinu. Odajem joj veliko priznanje", poručio je Tramp.

Kineski predsednik rekao je da postoji prosperitetna budućnost za američko-kinesku trgovinsku saradnju i dodao da su tokom Trampove posete Kini potpisani poslovni ugovori vredni 250 milijardi dolara.

Međutim, kako prenosi Blumberg njuz, uglavnom je reč o neobavezujućim memorandumima o razumevanju "čija realizacija bi mogla dugo da potraje, ukoliko uopšte do nje dođe".

XS
SM
MD
LG