Linkovi

Dugogodišnji direktor Trampove organizacije osuđen na pet meseci zatvora


Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Tramp organizacije dolazi u sud na izricanje presude zbog finansijskih malverzacija.
Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Tramp organizacije dolazi u sud na izricanje presude zbog finansijskih malverzacija.

Alen Vajselberg, dugogodišnji finansijski direktor Trampove organizacije, osuđen je u utorak na pet meseci zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

75-godišnji Vajselberg bio je glavni finansijski direktor imperije za nekretnine bivšeg predsednika Donalda Trampa, u periodu od 2005. do 2021. U avgustu je priznao krivicu po 15 tačaka optužnice za izbegavanje plaćanja poreza, u okviru pogodbe sa tužilaštvom kada je pristao da svedoči na suđenju predstavnicima kompanije svog bivšeg poslodavca.

Kada je saopšten iznos kazne, okružni tužilac Njujorka Alvin Breg opisao je Vajselbergove aktivnosti kao 13-godišnju šemu prevare federalnih, državnih i gradskih vlasti.

Vajselbergovo svedočenje je pomoglo tužiocima da 6. decembra Trampova organizacija i njena sestrinska firma, korporacija Tramp Pejrol budu osuđeni po 17 sličnih tačaka optužnice za prevare i utaju poreza, uključujući i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Iako je svedočio protiv kompanije, Vajselberg bivšeg predsednika, koji je saopštio da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024, nije doveo u vezu sa bilo kojim krivičnim delom.

Bliski prijatelj porodice Tramp, Vajselberg je priznao da je sa kompanijom napravio dogovor da dobija povlastice kao što su besplatni apartman u luksuznom delu Menhetna, skupoceni automobili za njega i njegovu suprugu i školarina u privatnim školama za njegove unuke, koje nije prijavljivao kao prihod.

Prema dogovoru koji je postigao sa tužilaštvom, Vajselberg je pristao da plati skoro 2 miliona dolara kazni, uz služenje zatvorske kazne i zatim period uslovne slobode od pet godina.

Posle presude protiv porodične kompanije u decembru, Tramp je na svojom društvenom mediju "Istina" objavio da Tramp organizacija "ne snosi nikakvu odgovornost za to što je Vajselberg počinio prevare u svojim privatnim prijavama poreza."

Bivši predsednik, čija dva sina trenutno vode kompaniju, nazvao je slučaj iz Njujorka još jednim "lovom na veštice".

XS
SM
MD
LG