Linkovi

Tramp razmatra smanjenje kazne Rodu Blagojeviću


Rod Blagojević (arhivski snimak)
Rod Blagojević (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da razmatra pomilovanje ili smanjenje kazne bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, koji se svojevremno pojavio u Trampovom rijaliti programu, kao i televizijskoj zvezdi Marti Stjuart.

Blagojević služi zatvorsku kaznu od 14 godina zbog pokušaja da proda mesto u Senatu, upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika.

Tramp je prethodno pomilovao konzervativnog komentatora i filmskog stvaraoca Dineša D’Suzu, koji je 2012. godine priznao krivicu za davanje ilegalnog priloga kampanji jednog republikanskom kandidata za Senat u Njujorku.

"Naša vlada ga je tretirala veoma nefer”, rekao je Tramp objavljujući odluku o pomilovanju, mada se D’Suza pre četiri godine zahvalio sudiji zato to mu je izrekao fer kaznu, četiri meseca u jednom lokalnom pritvornom centru koji je mogao da napušta tokom dana zbog posla i novčanu kaznu od 30 hiljada dolara.

D’Suza je poznat po oštrim napadima na Trampovog prethodnika Baraku Obamu, koga i sam aktuelni predsednik često kritikuje.

Pre četiri godine, bio je jedan od režisera dokumentarnog filma “2016: Obamina Amerika”, koji je predstavljao sumorni portret Amerike, u slučaju Obamine pobede na izborima 2012. godine.Obama je te godine osvojio drugi mandat.

XS
SM
MD
LG