Linkovi

Tramp smanjio površinu nacionalnih parkova uz protivljene Indijanaca


Protest protiv Trampove odluke u Solt Lejk Sitiju
Protest protiv Trampove odluke u Solt Lejk Sitiju

Američki predsednik Donald Tramp smanjio je površinu dva nacionalna spomenika u Juti, uprkos protivljenju američkih starosedalaca - Indijanaca i ostalih grupa koji žele da zadrže to zemišljište pod zaštitom federalne vlade. U govoru u Sal Lejk Sitiju, Juti, Tramp je najavio da će više od 80 odsto zemljišta nacionalnog parka Bers Irs i blizu 50 odsto parka Grand Sters Eskalante biti vraćeno pod kontrolu države. Pristalice ove ideje podržavaju plan da se to zemljište iskoristi za eksploataciju energije i upotrebu motornih vozila, dok protivnici planiraju da na sudu ospore ovaj potez bez presedana u istoriji američkih predsednika.

Pre manje od godinu dana, predsednik Barak Obama proglasio je Bers Irs, oblast u jugozapadnoj Juti, površine oko 530.000 hektara, za nacionalni park. Njegov naslednik u Beloj kući smanjio je površinu tog parka za više od 80 procenata. Pored toga, Tramp je prepolovio veličinu nacionalnog parka Grend Sters Eskalante, kojeg je tadašnji predsednik Bil Klinton 1996. proglasio za nacionalni park. Tramp je pred okupljenim u glavnom gradu Jute saopštio da šačica birokrata iz Vašingtona više neće imati kontrolu nad njihovom zemljom.

“Vaša vanvremenska veza sa prirodom ne bi trebalo da se zameni ćudima regulatora koji žive hiljadama milja daleko. Njima nije stalo, niti poznaju vašu zemlju kao vi.”

Bers Irs i Grend Sters Eskalante proglašeni su nacionalnim spomenicima u okviru Zakona o antikvitetima iz 1906. godine. Tramp je optužio svoje prethodnike za zloupotrebu zakona.

"Ovaj zakon zahteva da samo najmanja, neophodna površina bude označena za nacionalni spomenik I bude pod specijalnom zaštitom. Nažalost, ranije administracije su ignorisale taj standard i koristile zakon kako bi hiljade kvadratnih kilometara zemlje i vode stavile pod strogu kontrolu vlade.”

Trampov potez, do sada neviđen od strane jednog američkog predsednika, osporiće na sudu indijanska plemena koja nacionalni park Bers Irs smatraju svojom svetom zemljom.

“Uzimate od nas deo naše vere”, rekla je Merlin Mastači iz plemena Navaho.

Međutim, neki lokalni rančeri kažu da ograničenja u lovu, ispaši i dozvolama za gradnju utiču na njihove živote.

“To je veoma važno za nas. Živimo ovde veoma dugo i živimo od toga”, kaže rančer Tajler Ivin.

Tramp je ranije ove godine postpisao izvršnu uredbu kojom poziva na reviziju 27 spomenika proglašenih za naiconalne parkove pod Zakonom o aktikvitetima.

XS
SM
MD
LG