Linkovi

Tramp tri puta podizao i spuštao zastavu na pola koplja zbog Mekejnove smrti


Zastava spuštena na pola koplja na Beloj kući
Zastava spuštena na pola koplja na Beloj kući

Posle objave da je senator Džon Mekejn preminuo u subotu uveče, zastava na Beloj kući spuštena je na pola koplja, a u ponedeljak ujutru ponovo podignuta. Podizanje zastave je kritikovano u javnosti, pa je Tramp u ponedeljak popodne naložio ponovno spuštanje zastave na pola koplja.

Iako Bela kuća insistira na tome da je poštovan protokol, neke američke vladine agencije su sve vreme držale zastavu na pola koplja tokom vikenda i u ponedeljak.

Bez predsedničke proklamacije, kako nalaže zakon u SAD, zastava se spušta na pola koplja na dan smrti i narednog dana ako je reč o članu Kongresa.

Ipak, Tramp je posle kritika članova Kongresa, veterana, medija i građana odlučio da u ponedeljak izda takvu proklamaciju o spuštanju zastave na pola koplja.

U saopštenju Bele kuće povodom ponovnog spuštanja zastave navodi se: "Uprkog našim političkim razlikama, poštujem to što je senator Džon Mekejn služio ovoj zemlji i u njegovu čast sam potpisao proklamaciju da se zastava SAD drži na pola koplja do njegove sahrane"

Zastava na pola koplja na Beloj kući
Zastava na pola koplja na Beloj kući

Donald Tramp se u ponedeljak sastao u Beloj kući sa kenijskim predsednikom Uhuruom Kenijatom, a novinari su mu uporno postavljali pitanja o Mekejnu na koja Tramp nije želeo da odgovori.

Nekoliko poznatih grupa ratnih veterana pozvalo je Trampa da izda proklamaciju o spuštanju zastave u znak poštovanja prema preminulom senatoru koji je pet godina bio ratni zarobljenik u Vijetnamu.

Američki veterani izdali su saopštenje u kome su konstatovali da su "veoma razočarani nedostatkom tradicionalnog odavanja pošte u Beloj kući"

Zastave na pola koplja na zgradi Kongresa
Zastave na pola koplja na zgradi Kongresa

Pošto je zastava na Beloj kući ponovo spuštena na pola koplja, korisnici društvenih mreža su svoj bes i revolt iskazali haštagom #NoRespect i kritikovali Trampa. Mnogi su primetili da je 2009. kada je preminuo senator Edvard Kenedi predsednik Barak Obama naložio da zastave budu spuštene na pola koplja pet dana.

Džon Mekejn 2008.
Džon Mekejn 2008.

Animozitet između Mekejna i Trampa počeo je tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu poziciju u zemlji. Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku povukao kada su isplivali audio snimci na kojima Tramp govori vulgarno o ženama.

Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Senator Mekejn je posebno razbesneo Trampa kada je dao odlučujući glas proitiv ukidanja i zamene Obamakera - što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG