Linkovi

Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše sudsko osoblje u Njujorku


Bivši američki predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima tokom suđenja zbog finansijskih prevara u Njujorku, 25. oktobra 2023. (Foto: AFP/Timothy A. Clary)
Bivši američki predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima tokom suđenja zbog finansijskih prevara u Njujorku, 25. oktobra 2023. (Foto: AFP/Timothy A. Clary)

Apelacioni sudija je suspendovao raniju sudsku naredbu kojom je Donaldu Trampu zabranjeno da komentariše sudsko osoblje u civilnoj parnici za finansijske malverazcije koja se protiv njega vodi u Njujorku, nakon što je vređao jednu sudsku službenicu.

Sudija apelacionog suda Dejvid Fridman, zabrinut da se naredbom krši pravo bivšeg predsednika na slobodu govora, "zamrznuo" je sudsku odluku i dozvolio Trampu da slobodno govori o osoblju, dok se bude vodio duži apelacioni postupak. Fridmanova odluka takođe se odnosi na Trampove advokate i druge osobe uključene u slučaj.

Sudija Artur Engoron zabranio je Trampu da javno komentariše osoblje pošto je bivši predsednik, drugog dana suđenja u Njujorku, na društvenim mrežama izneo omalovažavajuće komentare na račun Engoronove sudske službenice . Sudija je kasnije Trampa kaznio novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 15.000 dolara zbog različitih kršenja zabrane, a zabranom javnog komentarisanja obuhvatio je i Trampove advokate, koji su dovodili u pitanje istaknutu ulogu dotične službenice u sudnici.

Apelacioni sudija Fridman je doveo u pitanje ovlašćenja Engorona da kontroliše Trampov govor izvan sudnice - kao što su česte žalbe bivšeg predsednika zbog slučaja na društvenim mrežama i komentari TV kamerama u hodnicima suda. Priznao je da sudije često izdaju zabrane javnog komentarisanja, ali je rekao da se one uglavnom koriste u krivičnim slučajevima gde postoji strah da bi komentari o slučaju mogli da utiču na porotu.

Trampovi advokati podnelu su tužbu protiv sudije Engorona u sredu uveče, ocenjujući da je zabrana komentarisanja - zloupotreba njegovih ovlašćenja. Fridman je zakazao vanredni pretres u četvrtak popodne u sudnici državnog apelacionog suda, na nekoliko kilometara od mesta gde se održava suđenje Trampu.

Trampova advokatica Alina Haba je posle Fridmanove odluke nagovestila da ne planira da savetuje bivšeg predsednika da ne komentariše službenicu suda.

"Ne vidim razloga za restrikcije, jer gospođa Džejms nastavlja da omalovažava i ružno govori o mom klijentu", kazala je Haba, pominjujući glavnu tužiteljku Njujorka Letišu Džejms, koja vodi slučaj protiv Trampa. Haba je dodala da Tramp nije iznosio pretnje službenici.

Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, 18. oktobra 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)
Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, 18. oktobra 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Tramp i njegovi advokati su, tokom suđenja, stalno držali pod lupom službenicu Alison Grinfild. Tvrdili su da pravnica, koja je demokrata, vrši stranački uticaj na sudiju Engorona - iako je i on sam demokrata - te da ima preveliku ulogu u slučaju bivšeg republikanskog predsednika.

Trampovi advokati tvrde da su Engoronove uredbe neustavno suzbijanje slobode govora, i to ne bilo kog govora.

"Reč je suštinski političkom govoru, komentarima favorita za republikansku predsedničku nominaciju 2024, koji vidi predrasude i stranačk upliv u suđenje gde bi mogle da mu se izreknu milionske kazne i gde postoji pretnja da će njegove legalne poslovne aktivnosti u državi Njujork biti zabranjene", naveli su advokati.

XS
SM
MD
LG