Linkovi

Tramp upozorio Iran: Budite oprezni


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Iran da je "bolje da bude oprezan", pošto je Teheran ranije najavio da nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma iznad granice uspostavljene nuklearnim sporazumom iz 2015.

Tramp nije obrazložio kakav će biti odgovor američke administracije, ali je rekao da "Iran nikada neće imati nuklearno oružje".

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je na Tviteru da će odluka Irana da nastavi da obogaćuje uranijum dovesti do "dalje izolacije i sankcija".

Velika Britanija apelovla je na Iran da "momentalno prestane sa potezima suprotnim sporazumu" prema kojem Iran poštuje restrikcije na razvoj nuklearnog programa u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Francuska je saopštila da je ova odluka Irana "kršenje" međunarodnog sporazuma, čije su potpisnice i dalje Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija, a pošto su se iz njega povukle SAD pod administracijom Donalda Trampa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu smatra da "Iran obogaćuje uranijum sa jednim ciljem - da napravi atomsku bombu".

Izvetaštaji iz Irana ukazuju na to da Teheran obogaćuje uranijum do nivoa koji je potreban da se proizvede gorivo za nuklearne elektrane, ali da je i dalje daleko od nivoa potrebnog da bi se napravilo nuklearno oružje.

Pošto su SAD izašle iz sporazuma sa Iranom, toj zemlji su ponovo uvedene sankcije. Iran sada obogaćivanjem uranijuma pokušava da pritisne ostale potpisnice sporazuma iz 2015. da utiču na ublažavanje sankcija.

Iranski predsednik Hasan Rohani je ranije rekao da je Iran spreman da "obogaćuje uranijum koliko god želi", odnosno iznad granice od 3,67 odsto dogovorene nuklearnim sporazumom.

Britanija, Francuska, Nemačka i EU su u zajedničkom saopštenju navele da "njihova posvećenost nuklearnom sporazumu zavisi od toga koliko ga se pridržava Iran" i apelovale na Teheran da se uzdrži od daljih kršenja dogovora.

XS
SM
MD
LG