Linkovi

Tramp: Videćemo da li će biti održan samit sa Kimom


Predsednik Donald Tramp rekao je da "ćemo videti" da li će biti održan samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom nakon što je Pjongjang oštro reagovao u pogledu američkih zahteva da ukine program za nuklearno naoružanje.

"Nismo dobili nikakva obaveštenja. Ništa nismo videli ni čuli. Videćemo šta će se dogoditi. Vreme će reći", rekao je Tramp u sredu u Beloj kući i poručio da Sjedinjene Države i dalje insistiraju na denuklearizaciji Severne Koreje.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders prethodno je rekla televiziji "Foks njuz" da je Tramp spreman za teške pregovore ali da će Vašington, u slučaju otkazivanja samita 12. juna u Singapuru, nastaviti kampanju maksimalnog pritiska na Severnu Koreju.

Održavanje samita dovedeno je u pitanje nakon što je visoki severnokorejski zvaničnik Kim Kje Gvan rekao da će Pjongjang morati da preispita učešće u samitu, ako Sjedinjene Države nastave da zahtevaju da režim jednostrano odustane od nuklearnog naoružanja.

Kim je istakao da Severna Koreja neće biti zainteresovana za samit, ako SAD pokušaju da tu zemlju "sateraju u ćošak" i primoraju je da preda nuklearno oružje.

Reč je o drugom severnokorejskom saopštenju u poslednja 24 sata, kojim se narušava period poboljšanih odnosa Pjongjanga, Seula i Vašingtona. Severna Koreja u utorak je neočekivano otkazala razgovore sa Jugom, zakazane za sredu, a kao razlog je navela vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG