Linkovi

Tramp obećava pokrivanje troškova VTO, ublažava stav o abortusu


Donald Tramp na mitingu u Severnoj Karolini, februar 2024. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Donald Tramp na mitingu u Severnoj Karolini, februar 2024. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da će vlada ili osiguravajuće kuće morati da plate za tretmane vantelesne oplodnje (VTO) ako bude reizabran u novembru, što je potez namenjen privlačenju glasova žena i birača iz predgrađa.

"Želimo da pravimo bebe u ovoj zemlji, zar ne?", rekao je Tramp tokom javnog skupa u gradu La Kros, državi Viskonsin,

Na ranijem skupu u Mičigenu, Tramp je poručio da će njegova administracija raditi na tome da roditeljima omogući da velike troškove za bebe odbiju od svojih poreza.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Tramp stoji lošije među ženama otkako je u trku ušla potpredsednica Kamala Haris. Ona vodi sa 49 odsto u odnosu na Trampovih 36 među ženama, prema podacima iz istraživanja Rojtersa i Ipsosa.

Demokratska kandidatkinja često napada Trampa zbog njegovog stava o abortusu i republikance označacva kao pretnju po ženska prava - uključujući i kontraceptivne pilule, tablete za abortus i lečenje neplodnosti.

Dok je bio predsednik, Tramp je u Vrhovni sud postavio troje sudija i učvrstio konzervativnu većinu koja je ukinula federalnu zaštitu prava na abortus, i vratila da o tom pravu odlučuju države pojedinačno.

Tramp je nedavno na mreži Truth Social objavio da će njegova administracija biti "sjajna za žene i njihova reproduktivna prava" - što su mnogi protumačili kao pokušaj da ublaži svoju poziciju o tim pitanjima. To je izazvalo kritike njegovih pristalica koji su evangelisti.

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens je rekao da bi Tramp stavio veto na zakon o nacionalnoj zabrani abortusa, ukoliko bi Kongres takav zakon usvojio.

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens na mitingu u Džordžiji, 22. avgust 2024. (AP Photo/Gary McCullough)
Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens na mitingu u Džordžiji, 22. avgust 2024. (AP Photo/Gary McCullough)

Tramp je pre nekoliko dana izazvao konfuziju kada je u intervjuu za NBC njuz rekao da će na izborima u novembru na Floridi, gde mu je prebivalište, glasati za amandman kojim se pravo na abortus garantuje ustavom te države - čime bi se otvorio put za ukidanje zabrane abortusa posle šeste nedelje, koja je sada na snazi.

"Glasaću za to da rok bude duži od šest nedelja", kazao je Tramp.

Iz njegove kampanje ubrzo je stiglo pojašnjenje te izjave da "Tramp tek treba da odluči o tom amandmanu" kojem se snažno protive oni koji žele ukidanje abortusa - i te grupe podržavaju Trampa.

Mardžori Danenfelser, predsednica organizacije Susan B. Anthony Pro-Life America koja se bori protiv abortusa, rekla je da je razgovarala telefonom sa Trampom i da još nije doneo definitivnu odluku da li će glasati za taj amandman.

Iz kampanje Kamale Haris stiže poruka da "Trampu ne treba verovati kada je reč o ženskim reprodukvitnim pravima".

"Zato što je Tramp ukinuo presudu Ro protiv Vejda, vantelesna oplodnja je takođe u opasnosti, ženama širom zemlje se oduzimaju prava", rekla je portparolka Sarafina Čitika.

Vantelesna oplodnja je postala jedna od vrućih tema pošto je u februaru ove godine konzervativni vrhovni sud u Alabami odlučio da embrione tretira kao decu.

Ta odluka dovela je u pitanje kako bezbedno i legalno skladištiti, transportovati i koristiti embrione, zbog čega su neke klinike u toj državi, iz straha od tužbi, prestale da rade tretmane, a mnogi pacijenti razmišljali o tome da zamrznute embrione izmeste iz Alabame.

Tramp nije objasnio kako bi njegova administracija pokrila troškove VTO i da li bi za to tražio podršku Kongresa.

"Vlada će platiti za to ili ćemo naterati vaše osiguravajuće kuće da pokriju troškove", poručio je Tramp.

Vantelesna oplodnja u Americi nije procedura pokrivena osiguranjem u svakoj državi. Pa čak i ako osiguranje pokrije ceo proces ili jedan deo, VTO može da košta i nekoliko hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG