Linkovi

Tramp zapretio da neće potpisati pomoć pogođenima pandemijom, finansiranje vlade


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp, 8. decembra 2020.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp, 8. decembra 2020.

Predsedniik SAD Donald Tramp zapretio je u utorak da neće potpisati zakon na kraju godine koji je doneo Kongres, a koji uključuje skoro 900 milijardi dolara pomoći za ublažavanje posledica koronavirusa i 1,4 hiljada milijardi dolara godišnjeg vladinog finansiranja.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Tramp je istakao ono što je nazvao "rasipnim trošenjem" na razne programe koji su uobičajeni u godišnjim američkim merama finansiranja, poput vojne pomoći Egiptu, finansiranja muzeja i novca za napore u poljoprivredi i za očivanje divlje prirode.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je predsednika na Tviteru da "potpiše zakon kako bi vlada ostala otvorena."

U pismu kolegama Pelosi je navela da "cela zemlja zna da je neopohodno da predsednik potpiše taj zakon."

Konačni tekst zakona na više od 5.000 stranica i dalje se priprema u Kongresu i ne očekuje se da će biti upućen Beloj kući pre četvrtka ili petka, izjavio je jedan od saradnika Pelosi.

Trampove specifične primedbe na deo pomoći za koronavirus fokusirale su se na ono što je rekao da je nedovoljna pomoć malim preduzećima koja su patila tokom pandemije, kao i na veličinu direktnih plaćanja pojedincima.

Zakon koji je nadmoćno prošao oba doma Kongresa uključuje 600 dolara za većinu pojedinaca, što je upola manje od martovskog paketa pomoći.

Tramp kaže da bi pomoć u ovom krugu trebalo da iznosi 2.000 dolara po osobi.

"Tražim od Kongresa da izmeni ovaj zakon i poveća smešno niskih 600 dolara na 2.000 dolara, ili 4.000 dolara za par", rekao je Tramp. "Takođe tražim od Kongresa da se odmah reši rasipnih i nepotrebnih stavki ovog zakona i da mi pošalje odgovarajući zakon, inače će sledeća administracija morati da dostavi paket pomoći za Kovid".

Demokrate su se zalagale za veća plaćanja kao deo mnogo većeg paketa pomoći za koronavirus, uključujući verziju zakona koja je predviđala tri milijarde dolara koju je Predstavnički dom usvojio u maju i onaj u vrednosti od milijarde dolara koju je Dom odobrio u oktobru. Ali, ni jedan od ta dva zakona nije dalje napredovao u Senatu, pošto su se republikanci usprotivili takvom nivou trošenja i založili se za fokusinuraiju pomoć.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi odgovorila je na Trampov video zalogom da će pitanje većih uplata iznijeti na glasanje.

"Republikanci su više puta odbili da kažu koliki je iznos predsednik želeo za direktne provere", tvitovala je. "Konačno, predsednik je pristao na 2.000 dolara - demokrate su spremne da ovo iznesu to na raspravu ove nedelje, jednoglasnim pristankom. Uradimo to!"

Tramp se takođe usprotivio tome što novi zakon uključuje plaćanja domaćinstvima sa mešovitim imigracionim statusom, na primer američkog državljanina oženjenog za nekoga ko nema broj socijalnog osiguranja.

Takvi slučajevi su izuzeti iz prvog kruga plaćanja, a novi zakon ne samo da će ih učiniti prihvatljivim za novi krug, već će i retroaktivno uključiti prethodni iznos koji bi dobili ranije tokom godine.

Predsednik je bio tih u javnosti povodom paketa pomoći, dok su pregovori između demokratskih i republikanskih lidera ubrzani poslednjih nedelja. Ali njegov sekretar za finansije, Steven Mnučin, bio je uključen u razgovore koji su rezultirali merom koja je u ponedeljak podržana glasovima 359-53 u Predstavničkom domu i 92-6 u Senatu, a za koju se očekivalo da će je Tramp potpisati.

Ako bi Tramp stavio veto na paket finansiranja, Kongres bi mogao da nadjača njegov prigovor sa po dve trećine glasova u svakom domu.

Bez rezolucije, postoji šansa za gašenje vlade. Američka vlada trenutno finansiranju na privremenom produženju finansiranja koje ističe 28. decembra.

XS
SM
MD
LG