Linkovi

Može li Tramp legalno da traži treći predsednički mandat?


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik Džo Bajden, 1. mart, 2024. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid and Elizabeth Frantz)
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i predsednik Džo Bajden, 1. mart, 2024. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid and Elizabeth Frantz)

U kampanji za drugi mandat, Donald Tramp je prošlog meseca upitao najveći američki lobi za posedovanje oružja da li bi mogao da dobije treći mandat, pozivajući se na četiri mandata predsednika Frenklina Delano Ruzvelta, koji je umro 1945. dok je bio na položaju.

“FDR, 16 godina — skoro 16 godina — imao je četiri mandata. Ne znam, hoćemo li da razmatramo tri ili dva mandata, recite mi", upitao je Tramp.

Kongres je 1947. godine usvojio 22. Ustavni amandman, ograničavajući predsednike samo na dva četvorogodišnja mandata. To je postalo zakon 1951. nakon što je amandman ratifikovalo neophodnih 36 od 48 saveznih država.

“Amandman zaista kodifikuje ono što je dugo vremena bila politička norma da se predsednici ne kandiduju više od dva mandata", kaže potpredsednik Centra za ustavnu odgovornost Pravin Fernandez.

Poništavanje 22. amandmana američkog Ustava?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

On objašnjava da tradicija dva predsednička mandata datira iz vremena prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona koji je ignorisao molbe da se kandiduje treći put.

Sa početkom Drugog svetskog rata, Frenklin Ruzvelt je prekinuo tu tradiciju 1940. i osvojio četvrti mandat 1944. Od usvajanja 22. amandmana, šest predsednika je imalo dva puna mandata, a poslednji je bio Barak Obama.

Istaknuti pristalica predsednika Džoa Bajdena, glumac Robert De Niro označava Trampa kao tiranina koji želi da bude doživotni predsednik.

“Ako pobedi, mogu odmah da vam kažem da nikada neće otići. Nikada neće otići. Vi to znate. Nikada neće otići", upozorio je De Niro.

"Želim da budem diktator samo jedan dan", rekao je ranije Tramp.

Tramp daje takve izjave u ovom izbornom ciklusu dok se suočava sa krivičnim optužbama za pokušaj da poništi rezultate izbora 2020. A, to može predvideti buduće namere, navodi Fernandez:

“Komentari koje je Donald Tramp nedavno dao u vezi sa trećim mandatom, koji naravno nisu u skladu sa tekstom Ustava, drugi su razlog da se brine o nekome ko ne smatra da je ograničen zakonima."

Da bi Tramp legalno obavljao treći mandat, 22. amandman bi morao da bude poništen. A to bi zahtevalo dve trećine glasova u oba doma Kongresa i zatim, ratifikaciju u najmanje 38 od 50 saveznih država. Druga opcija je da 34 savezne države sazovu ustavnu konvenciju, mada bi svaka odobrena akcija morala da bude ratifikovana u 38 američkih saveznih država.

Samo jednom u američkoj istoriji je poništen neki ustavni amandman.

Dvadeset prvi amandman, ratifikovan 1933, poništio je nepopularan i često kršen 18. amandman, koji je 1919. godine zabranio alkoholna pića.

XS
SM
MD
LG