Linkovi

Trivan: Mislim da u vladi postoji konsenzus za zabranu MHE u zaštićenim područjima


Rahiva - Radovi na izgradnji mini hidroelektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke Stare planine", ustupio Milan Tokić)
Rahiva - Radovi na izgradnji mini hidroelektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke Stare planine", ustupio Milan Tokić)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je u ponedeljak izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima, rekavši da misli da u Vladi postoji konsenzus po tom pitanju.

On je rekao da suština problema sa MHE nije u samim MHE, već u nepoštovanju propisa prilikom njihove izgradnje. Rekao je i da Srbija ima najmanje površinskih voda u regionu i da se mora voditi računa da se vode sačuvaju, "a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima".

Ministar Trivan je u izjavi za RTS podsetio da rasprava o ovoj temi u društvu traje najmanje dve godine, a odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.

Komentarišući proteste meštana u područjima koja su izvan zaštićenih zona, ministar je rekao da u velikom broju tih slučajeva problema ne bi bilo da su prilikom izgradnje MHE poštovana pravila i da su u nekim slučajevima korita reka ostajala bez vode.

Na pitanje da li postoji konseznus u Vladi za izmenu zakona, on je rekao kako će se to tek videti. "Mislim da neće biti dileme, da konsenzus postoji o tome da se zabrani njihova izgradnja u zaštićenim dobrim i mislim da neće biti dileme da će i biti usvojen u Skupštini", rekao je Trivan.

Nakon tih izmena, kako je naveo, napraviće se koncepcija da bi se videlo šta sa ostalim područjima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG