Linkovi

Više od stotinu povređenih u novom zemljotresu u Turskoj


Fatima Ašeri sa ćerkom Melisom u kolektivnom smeštaju za preživele u zemljotresu u Antakiji, februar 2023.
Fatima Ašeri sa ćerkom Melisom u kolektivnom smeštaju za preživele u zemljotresu u Antakiji, februar 2023.

ANKARA - U zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio jugoistočnu Tursku jedna osoba je poginula, a 101 osoba je povređena, saopštile su turske vlasti.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, potres je bio jačine 5,2 stepena i pogodio je provinciju Malatija.

U zemljotresu je srušeno najmanje 29 zgrada. Mediji navode da su najmanje dve osobe ostale zarobljene u ruševinama.

Junus Sezer, šef turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije rekao je da su timovi za potragu i spasavanje raspoređeni u pet zgrada.

Potres se dogodio tri nedelje nakon snažnog zemljotresa u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, u Turskoj i Siriji.

Spasilački tim izneo je na nosilima jednog živog muškarca iz ruševina jedne zgrade u provinciji Malatija, vidi se na snimcima turskog CNN-a. Nešto kasnije, iz istog stambenog bloka izvučena je i žena, za koju se veruje da je ćerka spašenog muškarca. Oni su navodno ušli u oštećenu zgradu da bi izvukli stvari koje su tu ostale posle prvog zemljotresa, u kome je srušeno je više od 160.000 zgrada i 520.000 stanova je urušeno ili ozbiljno oštećeno.

U Turskoj su uhapšene 184 osobe odgovorne za urušavanje zgrada u prethodnim potresima, a kako su najavili turski zvaničnici, te istrage se proširuju.

U protekle tri nedelje desila su se četiri snažna potresa u Turskoj, kao i 45 naknadnih potresa magnitude između 5 i 6, kazao je turski zvaničnik Orhan Tatar iz Uprave za katastrofe i vanredne situacije.

"I to je natprosečna aktivnost", kaže Tatar.

XS
SM
MD
LG