Linkovi

Ubici Roberta Kenedija odobreno puštanje na uslovnu posle 50 godina


Sirhan Sirhan proveo je 50 godina u zatvoru
Sirhan Sirhan proveo je 50 godina u zatvoru

Ubica američkog senatora Roberta F. Kenedija, Sirhan Sirhan, biće pušten na uslovnu slobodu posle 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kenedijevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju.

Ova odluka je velika pobeda za 77-godišnjeg zatvorenika kome je 15 puta odbijen zahtev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uslovnu slobodu razmatraće ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmeni.

Daglas Kenedi, koji je bio malo dete kada mu je otac ubijen 1968, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja pretnju.

"Uspeo sam da se vidim oči u oči sa gospodinom Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam ceo život živeo u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju".

Njujorški senator i brat ubijenog predsednka Džona F. Kenedija, ubijen je 6. juna 1968. u hotelu Ambasador u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka pošto je proglasio pobedu na primarnim izborima u Demokratskoj stranci u Kaliforniji.

Sihran je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne seća ubistva.

Njegova advokatica Anđela Beri tvrdila je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sihran danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo ovakvoj odluci odbora.

XS
SM
MD
LG