Linkovi

Ubistvo dece u Goraždevcu: 18 godina bez odgovora


Parastos ubijenim srpskim dečacima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću (Foto: VOA)
Parastos ubijenim srpskim dečacima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću (Foto: VOA)

U Goraždevcu kod Peći obeleženo je 18 godina godina od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića, dvojice dečaka koji su se kupali na reci Bistrici. U tom napadu za koji još uvek niko nije odgovarao ranjeno je još četvoro dece.

Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića, kaže da je nemoćan da bilo šta uradi u rasvetljavanju ovog slučaja, ali očekuje da će ubice biti pronađene.

„Ja ću to da očekujem dok sam živ, da očekujem i da tražim, ali verujte mi da sam ja nemoćan u svemu da ja mogu nešto da uradim, da poteram tu istragu, svake godine su skoro iste priče. Moliš Euleks, u SUP-u kažu moraš da podneseš sam tužbu, ja niti mogu, niti imam mogućnost za to. Išao sam kod advokata da pitam njih, ma kakvi nijedan neće da se prihvati ili da potegne to pitanje“, kazao je novinarima Milisav Dakić.

Ubistvo dece u Goraždevcu: 18 godina bez odgovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Pored lokalnih srpskih predstavnika, parastosu je prisustvovala i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ovaj teroristički napad, da ga tako nazovem, je simbol velikog stradanja srpskog naroda, jedna od najvećih tragedija koja se dogodila srpskom narodu. I ne samo što je simbol stradanja srpskog naroda nego je i simbol nepravde jer do dana današnjeg ništa nije uradila međunarodna zajednica na rasvetljavaju ovog slučaja, uprkos obećanjima koja su davali“, rekla je Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ogorčeni smo na međunarodnu zajednicu, kosovsko pravosuđe, kosovsku policiju i zato što su obustavili istragu i nisu pronađeni počinioci ubistva te nevine dece koja su stradala na ovim prostorima. Kada dođe, ovaj dan nas podseća na izuzetnu tu tešku situaciju tog avgusta 2003. i mi se izuzetno teško osećamo na ovim prostorima“, kazao je predsednik Privremenog organa Opštine Peć, koja radi u sistemu Republike Srbije, Miloš Dimitrijević.

Pored Pantelije Dakića i Ivana Jovovića koji su ubijeni na današnji dan pre 18 godina, u tom napadu, na stotinak dece koja su se kupala u reci Bistrici, teško je ranjeno još četvoro dece - Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Marko Bogićević i Đorđe Ugrenović.

“Grejalo je sunce kao i danas. Bio je lep dan, otišli smo tamo, to nam je jedino mesto bilo gde smo mogli da se okupamo i rashladimo od letnjih vrućina. Niko nije ni da pomislio da bi nešto tako moglo da se desi, ali desilo se. Nažaost Ivan i Panto nisu preživeli. Mnogo nam je teško da dođemo ovde 13. avgusta”, kazao je Đorđe Ugrenović.

Nakon ubistva i ranjavanja dece u Goraždevcu 13.avgusta 2003. godine iz UNMIK-a su obećali da će prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce. Ubice međutim do danas nisu pronađene. EULEKS koji je po dolasku na Kosovo preuzeo ovaj slučaj od UNMIK-a, zatvorio je 2010. godine istragu, zbog, kako je tada rečeno, nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG