Linkovi

Kabinet ukrajinskog predsednika: Osam regiona na meti ruskog granatiranja


Posledice granatiranja stambene zgrade u Harkovu (REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Posledice granatiranja stambene zgrade u Harkovu (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ruske trupe granatirale rafineriju nafte u ukrajinskom gradu Lisičansku posle čega je izbio požar, objavio je regionalni guverner Luganska Serhij Hajdaji.

Prema njegovim tvrdnjama to nije bio prvi put da je rafinerija bila na meti – optuživši rusku stranu da pokušava, kako je rekao, da iscrpi lokalne hitne službe.

U trenutku u rafineriji nije bilo goriva i goreli su ostaci naftnog mulja”, rekao je Hajdaji.

U istom danu kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog saopštila je da je osam regiona bilo na meti raketnih udara i granatiranja tokom poslednja 24 sata - Donjeck, Lugansk i Harkov na istoku, Dnjepropetrovsk, Poltava i Kirovograd u centralnoj Ukrajini i Nikolajev i Herson na jugu.

To znači da je čitava zemlja i dalje ugrožena uprkos namerama Rusije da pokrene novu ofanzivu na istoku Ukrajine”, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da je u petak u Harkovu ubijeno devet civila, a ranjeno njih više od 50, dok su u širem regionu prijavljena dvoje poginulih i troje ranjenih.

Južna Mikolajvska oblast, prema saopštenju predsedničkog kabineta, pod napadima je bila u petak i subotu.

Precizirano je i da se opkoljeni ukrajinski lučki grad Marijupolj i dalje drži, uz napomenu da je situacija, kako je navedeno, kritična.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Verešjuk je tokom televizijskog obraćanja izjavila da je 700 vojnika i više od 1.000 civila, većinom žena, u ruskom zarobljeništvu.

Verešjuk je poručila da Kijev planira razmenu zarobljenih vojnika - jer je Ukrajina zarobila približan broj ruskih i da istovremeno zahteva oslobađanje civila bez ikakvih uslovljavanja.

XS
SM
MD
LG