Linkovi

Bajden od Kongresa traži još 24 milijarde za Ukrajinu i drugu stranu pomoć


Američki predsjednik Džo Bajden govori u Solt Lejk Sitiju, u Juti (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Američki predsjednik Džo Bajden govori u Solt Lejk Sitiju, u Juti (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Džo Bajden u četvrtak je zatražio od Kongresa da odobri dodatnih oko 40 milijardi dolara za budžet, uključujući 24 milijarde za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe povezane sa ratom u Rusiji, 4 milijarde za pograničnu bezbjednost i 12 milijardi za pomoć u slučaju katastrofa.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da su finansijske potrebe velike i da se Bijela kuća nada da može da postigne dogovor sa Kongresom o novom zahtjevu, koji pokriva samo prvi kvartal trenutne 2024. fiskalne godine.

Na pitanje o kritikama republikanaca u Predstavničkom domu da se zahtjevom krši dogovor o budžet iz juna, zvaničnik je rekao da je jasno da potpisani sporazum ne isključuje zahtjeve za vanredno finansiranje.

Republikanci imaju tijesnu većinu u donjem domu američkog Kongresa, a predsjedavajući Kevin Mekarti je u junu nagovijestio da bilo koji zahtjev za dodatnu pomoć Ukrajini neće biti lako usvojen u Kongresu.

Predstavnički dom i Senat su poslednji put odobrili pomoć za Kijev - 48 milijardi - u decembru, prije nego što su republikanci preuzeli kontrolu nad donjim domom Kongresa.

Pojedini ekstremno desničarski republikanci posebno se protive daljoj pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Drugi zvaničnik je naveo da Sjedinjene Države ispunjavaju obećanje da će biti uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije i da se neće uzdržavati od toga da traže dodatna sredstva ako to bude potrebno.

Zahtjev administracije obuhvata i 3,3 milijarde dolara za proširenje zajmova Svjetske banke zemljama u razvoju za razvoj, infrastrukturu i za obezbjeđivanje "kredibilne alternative" kineskim "iznuđenim i neodrživim zajmovima i infrastrukturnim projektima", navela je u pismu Kongresu Bajdenova direktorka za budžet Šolanda Jang.

Zahtjev obuhvata 13,1 milijardu dolara za Sekretarijat za odbranu, uključujući 9,5 milijardi za opremu za Ukrajinu i popunjavanje američkih zaliha da bi se zamijenila ona koja je već poslata Kijevu. Takođe obuhvata 3,6 milijardi za dodatnu vojnu, obavještajnu i drugu odbrambenu podršku.

Takođe se traži 8,5 milijardi za Stejt department i USAID, uključujući 7,3 milijarde za ekonomsku, humanitarnu i bezbjednosnu pomoć za Ukrajinu i druge pogođene zemlje i stanovnike, milijardu za jačanje strateškog partnerstva u zemljama u razvoju i 200 miliona za jačanje otpornosti afričkih zemalja na rusku Vagner grupu, koju je Vašington označio transnacionalnom kriminalnom organizacijom.

Paket predviđa i 2,65 milijardi za Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost, uključujući 2,2 milijarde za pogranične operacije, skloništa i službe za migrante, te 416 miliona za borbu protiv fentanila.

XS
SM
MD
LG