Linkovi

Rusi granatirali prilaze Bahmutu, SAD šalju Ukrajini taktičke mostove


Posledice ruskog granatiranja grada Bahmuta (REUTERS/Alex Babenko)
Posledice ruskog granatiranja grada Bahmuta (REUTERS/Alex Babenko)

Ruske vojne trupe i plaćenici granatirali su prilazne puteve opkoljenom ukrajinskom gradu Bahmutu, čime se kako izveštava agencija Rojters, Moskva približila prvoj većoj pobedi tokom poslednjih šest meseci rata.

Šef ruske plaćeničke grupacije Vagner Jegvenij Prigožin poručio je u video zapisu, snimljenom na oko sedam kilomatera severno od Bahmuta, da je grad u potpunosti opkoljen – i da je jedan pravac otvoren za ukrajinske snage.

Rojters je zabeležio i da ruska strana granatira putne pravce koji vode zapadno od Bahmuta – što tumači kao pokušaj da se ukrajinskim snagama blokira izlazak iz grada.

Ukrajinski vojnici popravljali su oštećene puteve, dok se više vojnika uputilo ka liniji fronta – što ukazuje da Ukrajina ne pokazuje spremnost da se odrekne grada.

Takođe, na zapadnom delu ukrajinske snage su utvrđivale odbrambene položaje.

Komandant ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski boravio je u Bahmutu i razgovarao sa tamošnjim oficirima o načinima za jačanje odbrane na liniji fronta.

Neprijatelj ne odustaje od nastojanja da zauzme Bahmut i jača svoje vojne kapacitete”, saopštila je njegova služba za medije.

Smatra se da bi ruski trijumf u Bahmutu bio prvi korak u težnji okupacije Donbasa – što je označeno važnim ruskim ratnim ciljem.

Prema procenama sa terena obe strane, ruska i ukrajinska, pretrpele su znatne gubitke u gradu Bahmutu.

Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u drugu godinu trajanja. Napad na neposrednog suseda, osim neizvesne situacije na bojnom polju, doneo joj je brojne sankcije, kritike i osude velikog broja država članica Ujedinjenih nacija.

Na marginama nedavno održanog samita ministara inostranih poslova G20 u Indiji, američki državni sekretar Entoni Blinken imao je kratkotrajni susret sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Tokom prvog sastanka licem u lice od početka ruske agresije zatražio je hitno okončanje rata i suspenzije učešća u sporazumu START o kontroli nuklearnog naoružanja.

Nova američka pomoć Ukrajini

Sjedinjene Države u petak su objavile da Ukrajini šalju još jedan paket vojne pomoći, vredan 400 miliona dolara, u kojem su prvi put taktički mostovi za prebacivanje tenkova i oklopnih vozila.

Ukrajinske snage, koje se obučavaju za koordinisanu upotrebu artiljerijskih napada uz tenkove i oklopna vozila, mogle bi da upotrebe mostove da ponovo uspostave kontrolu nad teritorijom koju su ruske snage osvojile tokom invazije.

Nova vojna pomoć biće finansirana upotrebom ovlašćenja kojima je američkim predsjednicima omogućeno da iz američkih zaliha prebacuju resurse bez odobrenja Kongresa, tokom vanredne situacije.

"Ovaj paket vojne pomoći obuhvata više municije za američke HIMARS-e (Visokomobilni artiljerijski raketni sistemi) i hovicere, koje Ukrajina efikasno koristi da se odbrani, kao i municiju za pešadijska borbena vozila Bredli, mostove za oklopna vozila (AVLB), municiju i opremu za rušenje, te druga sredstva za održavanje, obuku i podršku", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

AVLB je prenosivi, savitljivi metalni most od 18 metara koji se nalazi na vrhu oklopnog vozila. Slanje tog sistema omogućiće ukrajinskim snagama da lakše prelaze rijeke da dođu do ruskih trupa.

XS
SM
MD
LG